מחלות ויראליות בגני ילדים
עם תחילת החורף, אך ממש לא רק, כל ההורים מוצאים את עצמם אוספים את ילדיהם מהגן כשהם חולים. עד מהרה עם מדביקים את בני הבית, וכל הסיפור הזה חוזר על עצמו שוב ושוב. כדי להוריד מכם דאגה ולנסות להכין אתכם בצורה הטובה ביותר, אספנו בשבילכם את המחלות הוויראליות בגני ילדים ובפעוטונים – מהם התסמינים ומתי הילדים יוכלו לחזור לגן.
המחלות הנפוצות בקרב ילדים צינון נזלת
· שלשולים והקאות – שלשולים והקאות מתרחשים לרוב כתוצאה מחיידקי מעיים שעוברים ברוק או בהפרשות, והרי ידוע שבגני ילדים ובפעוטונים יש חיתולים לרוב. גם מזון מקולקל יכול לגרום לתסמינים זהים. התסמינים הם, כאמור, הקאות ושלשולים, ותקופת ההחלמה הממוצעת נעה בין 3-5 ימים.
· דלקת עיניים – תינוקות נוטים לגרד עיניים ולהתעסק איתן. אחר כך הם מניחים את היד על הצעצועים, ושוב מחזירים את היד לעיניים. בדרך זו הם מדביקים את עצמם בדלקת עיניים. דלקת עיניים חולפת לרוב בתוך שבוע. אם הדלקת היא כרונית, יכול להיווצר מצב של שק דמעות חסום. מצב זה אופייני בקרב פעוטות, שממילא שק הדמעות שלהן צר ולא מספיק מפותח. הטיפול בשק דמות צר הוא מגוון רחב – החל מטיפול תרופתי אם המקור לחסימה הוא זיהומי, ועד לניתוח ושאיבה.
· הפה והגפיים - מחלת הפה והגפיים היא מחלה ויראלית נפוצה מאוד בקרב ילדים עד גיל 5. ההדבקה היא דרך מערכת העיכול והמחלה מתבטאת בחום, נגעים אדומים על הלשון והפה, פריחה על כפות הידיים, תחושה כללית רע ועוד. המחלה נמשכת 7-10 ימים עד להחלמה מלאה.
· דלקת אוזניים – דלקת אוזניים היא מחלה שכיחה, שמתרחשת בעיקר לאחר מספר ימים לאחר צינון, נוצר זיהום בתעלה שבין הלוע לחלל האוזן. אם הילד שלכם מתחת שנתיים, כמעט בטוח שצינן יסתיים בדלקת אוזניים. הדלקת מתאפיינת בחום ואי שקט. ילדים גדולים יותר מגיל שניים יוכלו לדווח על כאבים באוזניים. הטיפול בדלקת הוא באמצעו אנטיביוטיקה, והמחלה עוברת בתוך ימים ספורים.
· מחלות עור – מחלות עור הן מחלות נפוצות בגני ילדים, והן יכולות לעבור באמצעות דרכי הנשימה או דרך מגע ישיר בנגעים העוריים. התסמינים הכלליים הם אדמומיות וגירוד. הנגעים יכולים להיראות בדמות של פריחה שטוחה, פריחה מעט מורמת מעל העור או אף נגעים של ממש כדוגמת אבעבועות.
· אבעבועות רוח – מחלה מדבקת מאוד, ולכן לאחר חשיפה קלה ביותר לילד חולה – תהיה הדבקה. תקופת הדגירה היא ארוחה יחסית ונמשכת עד שלושה שבועות, אחריה יופיעו התסמינים: חום ונגעים מגרדים מאוד. כעבור 5-7 יפסיקו להופיע נגעים חדשים, והנגעים הקיימים יחלו להירפא. זהו גם זמן ההחלמה.
איך לשמור על הילדים מהמחלות?
· הרחקת ילדים חולים מהגן – הצעד החשוב ביותר לעשות הוא לא לשלוח ילדים חולים לגן. ישנם גנים שמקפידים על זה יותר וישנם כאלה שהרבה פחות – אבל כדאי לדעת שאם תשלחו את הילד חולה לגן והוא ידביק ילדים אחרים, הרושם שיתקבל אצל ההורים האחרים הוא שאפשר לשלוח את הילד לגן כשהוא חולה. מכאן הדרך להדבקה פעמיים בחודש היא קצרה מאוד.
· הפרדת מוצצים ובקבוקים – חשוב להפריד בין המוצצים והבקבוקים של הילדים, גם בתוך הבית, ובכל מקרה כדאי להחזיק מלאי של בקבוקים ומוצצים או להקפיד לעקר אותם לעיתים קרובות מאוד בחורף. חשוב לוודא שבגן הילדים או בפעוטון מקפידים על הפרדה של המוצצים והבקבוקים.
· שמירה על היגיינה – שמירה על היגיינה היא חשובה, מכיוון ששפע של מחלות ויראליות יכולות לעבור במגע עם חפצים. בגני הילדים הכרחי להעביר מטליות משמידות חיידקים על הצעצועים והרהיטים, שכן ילד חולה שנוגע בפיו ואז שולח את ידו לצעצוע – ידביק את חבריו לגן, וכך גם ילד שמתעטש על קופסת הלגו.
· הקפדה על מזון טרי ונקי – המזון הטרי יכול להוביל איתו חיידקים אשר דרך ההדבקה שלהם היא באמצעות מערכת העיכול. בנוסף, אין צורך לפרט את המשמעות של מזון שאינו טרי ונקי – בכל עונות השנה, וללא קשר להדבקות במחלות ויראליות.