התפתחות רגשית של תינוקות
|
הוא אמנם נראה קטנטן, חסר ישע ובעל צרכים בסיסיים בלבד, אבל למעשה יש לתינוק מנגנון חברתי מורכב וצרכים רגשיים ברורים כבר מרגע לידתו. מה כוללת ההתפתחות הרגשית אצל תינוקות ואיך ניתן לתרום לה ולעודד אותה להתרחש בזמן ובצורה תקינה?
בכל שלב של חייו החל מרגע הלידה, עובר התינוק שינויים רגשיים עצומים, ומפגיש אתכם, ההורים שלו, עם הצורך להגיב אליהם וללמוד אותם תוך כדי תנועה. הצרכים שלו משתנים, ומחייבים אתכם להתמודד עם דפוסים חדשים ושינויים בתגובות. מהסיבה הזו, היכרות מוקדמת עם השינויים הרגשיים והבנת הצרכים הפסיכולוגיים שלו, תקל עליכם את תהליך התפתחות התינוק.
מחיבור סימביוטי לנפרדות ושחרור
אם נצטרך לסכם את המסע הרגשי שעובר תינוק, הרי שמדובר במסע שתחילתו בחיבור טוטאלי ותלות מוחלטת במטפליו, אל עבר נפרדות ואינדבידואליזם הכולל עיצוב זהות משלו. בתהליך הדרגתי ואיטי הולך וגדל התינוק, הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הרגשי, אישיותו מתעצבת והוא הופך כשיר יותר ויותר להתנסויות מול הסביבה ומול עצמו, תוך רכישת אמון בסביבה ובאנשים המטפלים בו.
הגורם האנושי: שחקן מפתח בהתפתחות רגשית
הרגישות הגבוהה ביותר אצל התינוק לגירויים מצד הסביבה, היא הרגישות לאנשים המצויים ליידו. הוא בעל יכולת ליצור איתם קשר ולהסיק לגביהם מסקנות:
מגיל הלידה ועד גיל 3 חודשים התינוק זקוק למגע רב, מחפש אותו ונרגע בעזרתו, ומתחיל לקיים קשר עין. בהדרגה הוא מתחיל להביע עניין בצורת הפנים ולזהות אותם, לומד לחייך בצורה רצונית וחברתית ולא רפלקסיבית, נרגע לשמע קולם של מטפליו ולתקשר איתם.
מגיל 3 חודשים ועד חצי שנה, הוא לומד למקד את המבט בפני מי שנמצא בקרבתו ולהבין את הקשר שבין הפנים ובין הקול של מי שמולו, להבחין בין הבעות רגש שונות, לזהות את קולם ודמותם של הוריו מבין אנשים אחרים, להתעניין בדמותו שבמראה, הוא עלול לפתח חשש ראשוני מפני זרים, להגיב להבעות פנים, ורגשותיו הופכים עמוקים יותר.
שינוי הוא הדבר היחיד שקבוע
כלל האצבע שצריך להנחות אתכם בהתייחסות להתפתחותו הרגשית של התינוק היא ההבנה כי בתקופת חייו הראשונה, שלבי ההתפתחות משתנים ללא הרף. השלב שהפתיע אתכם אתמול והיום למדתם להתמודד איתו, עלול להסתיים מחר ולהיות מוחלף בשלב מאתגר חדש.
המשימה: בניית ביטחון
בשלבים המוקדמים, כשהתינוק מביע את עצמו באמצעות בכי בלבד, ההורים נאלצים לנחש מהי החוויה שעוברת על התינוק ולהגיב אליה בהתאם לתחושות בטן, כאשר למעשה הפירוש שניתן לבכי הוא זה שמתווה את התגובה כלפיו: "התינוק חש מצוקה כלשהי- הוא בוכה- הוא מקבל מענה טיפולי- הוא נרגע". הצירוף החיובי הזה מייצר תחושת ביטחון ומנגנון אמון בין התינוק ובין הסביבה. התינוק לא תמיד יודע מה הוא מרגיש או רוצה, והפרשנות כלפי החוויה עוזרת לתינוק להבין את החוויה שהוא עובר, להגדיר אותה וכך לבנות את עולמו, תוך פיתוח תחושת ביטחון ויכולת להרגיע את עצמו. תינוק שמקבל מענה לצרכיו, מגע, קרבה, תשומת לב ומבט, מעבר לטיפול הפיזי הבסיסי הכולל אוכל, השכבה ונקיון, גדל להיות בטוח יותר בעצמו ובעולם וחווה התפתחות רגשית בטוחה יותר.
כתבות נוספות בנושא
בשנת החיים הראשונה, קצב ההתפתחות של תינוקות הינו מהיר במיוחד. בתוך חודשים ספורים הם מפתחים יכולות מוטוריות וקוגניטיביות מדהימות, ובעצם מבצעים את ...
כשהיא תקינה, היא משמחת מאוד ומרגיעה. כשהיא מתעכבת, היא גורמת חששות רבים, וכשהיא מוקדמת, היא מהווה מקור אושר וגאווה: התפתחות תינוקות היא אחד הנושאים ...
התקופה הראשונה של החיים, מהלידה ועד גיל שלוש, היא התקופה הכי משמעותית מבחינה התפתחותית של רוב מערכות הגוף. עד גיל שנה נפח המח מכפיל את עצמו ועוד כ15% ...