אוכלים בריא מההתחלה: תזונה עשירה בברזל
|
תינוקות רבים סובלים מחוסר בברזל, גם אם תזונתם ומשקלם תקין, דבר שעשוי להשפיע על התפתחותם בעתיד. לכן, משרד הבריאות ממליץ על מתן טיפות ברזל באופן יומיומי בשילוב עם תזונה עשירה בברזל. כאן תוכלו להכיר את המזונות העשירים בברזל שמתאימים לתינוקות
התינוק שלכם מתחיל את צעדיו הראשונים בעולם המוצקים? כדאי להתחיל כבר מעכשיו להקפיד על תזונה עשירה בברזל. הברזל הוא מינרל חיוני לבריאות של כולנו, אך הינו קריטי במיוחד מגיל לידה ועד גיל שנה וחצי.
במהלך תקופה זו התינוק משלש את משקל גופו, והופך בהדרגה מתינוק רך לפעוט פעיל. חוסר בברזל בתקופה זו מונע מהגוף אבני בניין חיוניות ועשוי להוביל לאנמיה שפוגעת בהתפתחות המוטורית והקוגניטיבית. חוסר בברזל בתקופה זו לא ניתן להשלים בהמשך.
משרד הבריאות ממליץ על מתן טיפות ברזל לכל התינוקות מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה וחצי, אך חשוב לתמוך בגוף גם עם תזונה עשירה בברזל. איך עושים את זה נכון?
כמה ברזל תינוק צריך?
בארוחה רגילה רק כ-10% מהברזל מהחי ו-1% מהברזל ממקור צמחי נספגים במחזור הדם. התינוק שלכם מאבד בכל יום כ-1-2 מ"ג ברזל, וזוהי הכמות שיש להשלים בעזרת תזונה ותוספי תזונה. מכיוון שרק חלק קטן מהברזל אכן נספג בגוף על התפריט היומי לכלול כ-5-10 מ"ג ברזל.
לפניכם דוגמה לספיגת הברזל ממזון בגוף:
100 גרם עוף
מכיל: 1-1.5 מ"ג ברזל
נספג בגוף: 0.1-0.15 מ"ג ברזל
100 גרם הודו
מכיל: 1.5-2 מ"ג ברזל
נספג בגוף: 0.2-0.15 מ"ג ברזל
חצי כוס עדשים
מכילה: 3 מ"ג ברזל
נספג בגוף: 0.03 מ"ג ברזל
כף טחינה משומשום מלא
מכילה: 1.5 מ"ג ברזל
נספג בגוף: 0.015 מ"ג
איך לעזור לברזל להיספג בגוף?
-
מזונות שמעכבים את ספיגת הברזל: מומלץ להימנע מצריכת מוצרים עשירים בברזל לצד מוצרי חלב, שכן הסידן וחלבון הקזאין שנמצאים בחלב מעכבים את ספיגת הברזל, וכן מומלץ גם להימנע ממזונות שמכילים קפאין כמו קקאו, משקאות מוגזים שמכילים קפאין, תה וכדומה.
אילו מזונות עשירים בברזל מתאימים לתינוקות?
-
מזונות מין הצומח: טופו (עד פעמיים בשבוע), דגנים מלאים, טחינה, חמאת שקדים וקטניות
-
מוצרי חלב: אמנם החלב פוגע בספיגת הברזל, אך כיום יש מוצרי חלב שמעושרים בברזל בעל מעטפת הגנה שמונעת מהחלב לפגוע בברזל. כמו כן מומלץ להשתמש בתמ"ל ובדייסות לתינוקות שמועשרות בברזל.
-
פירות וירקות: תרד, פטרוזיליה, ארטישוק ירושלמי, אפרסמונים ופירות יבשים נחשבים לעשירים ביותר בברזל, אך חשוב לשים לב שברזל מהצומח נספג פחות טוב בגוף.
בנוסף, הקפידו להשתמש בתוסף ברזל לתינוקות שאושר על ידי אגף הרוקחות במשרד הבריאות למניעת אנמיה בקרב תינוקות.
איך בודקים את רמת הברזל בקרב תינוקות?
בדיקת רמת הברזל אפשרית רק באמצעות ספירת דם. ההמלצה המקובלת כיום היא לבצע ספירת דם ראשונה בגיל 9 חודשים. בקשו את ההפניה לבדיקה מרופא הילדים שלכם.
כתבות נוספות בנושא
מגיל הלידה ועד גיל שלוש הגוף נמצא בתהליך התפתחות מואץ, שמשפיע על כל מערכות הגוף. אחד האיברים שעובר תהליך התפתחות מקיף במיוחד הוא המוח. מחקרים מצאו ...
תרופות טרם שיווקן עוברות בדיקות יסודיות במכון לביקורת ולתקנים של חומרי רפואה באגף הרוקחות של משרד הבריאות. הבדיקות כוללות, בין השאר, הוכחת יעילות ...
ברזל הינו מרכיב חשוב המסייע להתפתחות התינוק ושמירה על בריאותו. מחסור בברזל עלול להוביל להשפעות שליליות על התפתחות ואופן התנהגות התינוק בהווה ובעתיד. ...
הברזל הוא מאבני היסוד החשובות ביותר בגופנו, אשר כבר בגיל קטן – כמה חודשים לאחר הלידה – חשוב לצרוך אותו במינון הנכון. עם זאת, ידוע כי צריכה של ברזל ...