ברזל לתינוקות תופעות לוואי
|
הברזל הוא מאבני היסוד החשובות ביותר בגופנו, אשר כבר בגיל קטן - כמה חודשים לאחר הלידה - חשוב לצרוך אותו במינון הנכון.
עם זאת, ידוע כי צריכה של ברזל ממקורות חיצוניים עשויה לגרום לתופעות לוואי לא פשוטות לתינוק, כאלו שגורמות להורים רבים להימנע מלספק לתינוקם תוסף מזון או תרופה הכוללים ברזל בכמות הנדרשת.
אך האם בכל מקרה של מתן ברזל לתינוקות תופעות לוואי יהיו בלתי נמנעות? לא בהכרח.
מהו ברזל? מדוע הוא חיוני לתינוק שלנו וממתי עליו ליטול טיפות ברזל?
ברזל הוא מינרל חיוני מאוד להתפתחותו ולפעולתו התקינה של הגוף. למעשה, הוא חיוני בכל שלב בחיינו, ולתינוק הוא חיוני כדי לשמור על תהליך ההתפתחות התקין - הן מבחינת התפתחותו הפיזית והן מבחינת התפתחותו המוטורית - וכדי למנוע אנמיה (מחלה נפוצה אצל תינוקות, שנגרמת בשל אספקת חמצן לקויה לאיברי הגוף).
למעשה, עד לגיל ארבעה חודשים מאגר הברזל בגופו של הפעוט מספיק לו לטובת התפתחותו התקינה. זהו מאגר ברזל שהצטבר בגופו לאורך תקופת ההיריון. לכן חשוב מאוד להגביר מגיל זה את צריכת הברזל אצל התינוק, ולוודא כי הוא זוכה לכמות הנדרשת, עד לסביבות גיל שנה וחצי, בהתאם לתוצאות ספירת דם שתיעשה לו במהלך התקופה. לאחר גיל שנה וחצי ניתן לספק לו את כמות הברזל הדרוש באמצעות האוכל שהוא צורך.
כאמור עלולות לצוץ בזמן שימוש בתוספי ברזל לתינוקות תופעות לוואי שונות ולכן כדאי להשתמש בתוסף או בתרופה בצורה נכונה.
מתי אסור לתת לתינוק ברזל?
ככלל, מומלץ שלא לספק תוספת ברזל לתינוקות עם חלב, למעט תוספים כמסוימים, וזאת משום שהשילוב בין תוספים אלו לבין החלב (בשל הרכבם של התוספים) מפריע לספיגת הברזל בגוף ולמעשה מונע מהגוף לקלוט את מנת הברזל הדרושה לו, גם אם פיזית ניתנה ל ו הכמות הרצויה.
מהן ההנחיות לנתינת ברזל לתינוק?
כאמור, ההנחיה היא לספק טיפות ברזל לתינוק החל מגיל ארבעה חודשים. בין גיל ארבעה חודשים לחצי שנה הכמות המומלצת היא 7.5 מ"ג ביום (ברוב תוספי הברזל כמות זו שווה לשלוש טיפות), ובין גיל חצי שנה לגיל שנה וחצי – 15 מ"ג ביום (כשש טיפות), תלוי כמובן בתוצאות ספירת הדם: אם לאחר גיל שנה נפח תאי הדם האדומים שנמדד (ה- CMV ) הוא 74 ומעלה, אפשר להפסיק את מתן התוסף.
ברזל לתינוקות תופעות לוואי
במתן ברזל תופעות לוואי שונות עלולות לצוץ. אחת העובדות הידועות היא שתוספי ברזל עשויים לגרום לבעיות במערכת העיכול. בכל הנוגע למתן ברזל לתינוקות עצירות היא תופעה שכיחה כמו כן גם שלשולים, כאבי בטן וחוסר נוחות מתמשך.
טיפים לשימוש בתוסף ברזל אצל תינוקות
כיצד ניתן להקל על תופעות הלוואי ולהבטיח ספיגה טובה יותר של הברזל בגוף התינוק? הנה כמה טיפים מועילים:
- הימנעו, כאמור, ממתן תוספת ברזל עם מוצרי חלב – אלא אם כן זהו תוסף אשר הובהר באופן מוצהר וברור שניתן ליטול אותו לצד מוצרי חלב
- הגדילו את המינון בהדרגה כאשר יש צורך בכך – הוסיפו בכל יום טיפה אחת של ברזל, עד שתגיעו למינון הרצוי
- כאשר התינוק מתחיל לאכול מזון טחון, ספקו לו תוספת ברזל לצד מאכלים המכילים ויטמין C , אשר מסייע לספיגת הברזל בגוף
- גם כאשר הוא עובר למזון מוצק, המשיכו לספק לו את הברזל לצד מאכלים עשירים בוויטמין C
- אם התינוק סובל מתופעות לוואי משמעותיות, מומלץ לנסות ולהפסיק לכמה ימים את מתן התרופה ולראות אם יש שיפור. חשוב לזכור שבדיוק בשלב הזה הפעוטות מתחילים בטעימות, ולכן יש אפשרות שגם האוכל המוצק גורם לתופעות לוואי אלו. נוסף על כך, אפשר גם טיטרציה, ולתת את המנה בשתי פעימות ביום, ובכך להקל על התופעות.
כעת, אחרי שהבנתם את הנושא לעומקו, הגיע הזמן לבחור בתוסף הברזל המתאים לכם. מומלץ מאוד לבחור בתרופה, ולא בתוסף מזון, משום שהתרופות עוברות פיקוח ובקרה ונבדקות במחקרים רבים טרם יציאתן לשוק. כמו כן, כדאי לבחור במוצר אשר אפשר ליטול לצד מוצרי חלב, כדי להפוך את 'משימת' מתן התרופה לקלה יותר, וכמובן לזכור - כשמספקים ברזל לתינוקות תופעות לוואי עלולות לקרות. לכן חשוב כלהיות ערניים כל העת לתופעות הלוואי האפשריות.
מומלץ לקרוא גם: ויטמין D לתינוקות
כתבות נוספות בנושא
בשנת החיים הראשונה, קצב ההתפתחות של תינוקות הינו מהיר במיוחד. בתוך חודשים ספורים הם מפתחים יכולות מוטוריות וקוגניטיביות מדהימות, ובעצם מבצעים את ...
מניעת אנמיה הינה בעלת חשיבות גבוהה בשנות החיים הראשונות, מכיוון שאנמיה בגילאים אלו עשויה לגרום לעיכובים התפתחותיים ונזקיה עשויים להיות בלתי הפיכים. ...
עם השנים חלה עלייה במספר המאובחנים שסובלים מ-ADHD (הפרעות קשב וריכוז) ומסתבר שהסימנים לכך מתחילים כבר בינקות. אחד מהם הוא חוסר בברזל ואנמיה אצל ...
משרד הבריאות ממליץ לתת תוספת ברזל כטיפול מניעתי לכל התינוקות עד גיל שנה וחצי. מגוון תכשירים, תרופות ותוספים נמצאים על המדף. מה ההבדלים, כיצד לבחור ...