10 הדברים שמפריעים לתינוק שלך להתפתח
|
בשנת החיים הראשונה, קצב ההתפתחות של תינוקות הינו מהיר במיוחד. בתוך חודשים ספורים הם מפתחים יכולות מוטוריות וקוגניטיביות מדהימות, ובעצם מבצעים את הקפיצה ההתפתחותית הגדולה ביותר שיעשו בכל חייהם. אז איך אנחנו יכולים לעזור להם? האתגר המרכזי שלנו הוא בעיקר לא להפריע. לפניכם רשימת 10 הדברים שמפריעים לתינוק להתפתח.
עודף שכבות בגדים ושמיכות: כבר בגיל שבועיים התינוק שלכם ינסה להזיז את הידיים, בהתחלה ללא מטרה מיוחדת ועם הזמן הוא ינסה לגעת בעצמו, בכם ובחפצים שתגישו לו. עודף של בגדים ושמיכות מגבילים את תנועתו, ומקשים עליו ללמוד איך להניע את הגפיים. בימים קרים, מומלץ לחמם את הבית בכדי לאפשר לתינוק להיות חופשי יותר, ולהשתמש בעיטוף שמיכות ושכבות רק לקראת זמן השינה.
פחות מדי זמן על הבטן: שכיבה על הבטן הינה חיונית לחיזוק חגורת הכתפיים, המסייעת לתינוק להתהפך, לזחול, ללכת ובגיל מאוחר יותר – להחזיק עיפרון ולכתוב. מומלץ מראש לאפשר לתינוק מגיל צעיר לשכב על הבטן במיטה או על מזרון שמונח על הרצפה. לקראת גיל חצי שנה מומלץ להעדיף משטח קשיח (כמו מזרון), כדי שהתינוק יוכל לדחוף את עצמו קדימה עם כפות רגליו וללמוד לזחול. אם משתמשים במשטח רך, כמו שמיכה, תינוקות רבים ילמדו למשוך את השמיכה ובכך לקרב את הצעצוע אליהם, במקום לדחוף עם הרגליים ולהתקדם.
גרביים: הגרביים מחליקות ומפריעות לתינוק לחוש את כל האפשרות שבהנעת כפות הרגליים. לכן, מומלץ כבר משלב הזחילה לאפשר לתינוק ללמוד לדחוף את עצמו קדימה ללא גרביים. גם לקראת הצעדים הראשונים מומלץ לאפשר לתינוק להיות יחף ככל הניתן. בעת שהייה מחוץ לבית, ניתן להיעזר בנעלי טרום הליכה, שבשונה מגרביים הן בעלות סוליית עור דקה שאינה מחליקה ומאפשרת תנועה וחישה של כף הרגל.
חשש מהכנסת דברים לפה: אמנם נדרשת כאן השגחת מבוגר, אך הכנסה של חפצים, צעצועים ואצבעות לפה הינה שלב התפתחותי חשוב. הוא תורם לחיזוק הקשר בין העין, יד ופה, משפרת את השימוש של התינוק בפה שלו לצורך התפתחות השפה ועוד. מומלץ לבחור בחפצים בטיחותיים שאינם עשויים להתפרק ואינם כוללים חלקים קטנים, או בצעצועי נשיכה לתינוקות.
יותר מדי זמן בבית: מרבית המומחים ממליצים לצאת החוצה עם התינוק בכל יום. השהייה בחוץ מגרה את החושים, מפעילה את הגוף ושומרת על הבריאות. מגיל 3-4 חודשים, מומלץ לפרוש שמיכה ולתת לתינוק לשכב על הבטן בחוץ, לשמוע את הציפורים, לחוש אבנים ועלים במרקמים שונים ולנסות להגיע למקומות שמסקרנים אותו.
טרמפולינה: ישיבה ממושכת על טרמפולינה, סלקל או כל משטח מוטה אחר, מאמצת את החוליות התחתונות ומכווצת את שרירי הבטן של התינוק, על חשבון חיזוק חגורת הכתפיים החשובה יותר בגילאים אלו. במקביל, התינוק נחשף לגירויים רבים מאוד ללא כל מאמץ מצדו, ולכן עשוי לסרב לשכב על הבטן ולהעדיף את הטרמפולינה.
ג'מפר/ הליכון: מדובר במתקנים שנתלים מהתקרה או בעלי גלגלים, שבהם משחילים את רגלי התינוק למעין "מכנסון", ומאפשרים לו להיות במצב עמידה ללא העברת משקל לרגליים. במצבים אלו, התינוק יכול ליהנות מאוד, אך הוא אינו לומד לעמוד באמצעות העברת משקל לרגליים ושמירה של שיווי משקל, לכן צעצועים אלו יכולים לעכב את הצעדים הראשונים שלו.
היעדר גירויים מתאימים: כבר מגיל צעיר, חשוב להפעיל את כל חושי התינוק: ראייה, שמיעה, מישוש, טעם וריח. את החושים מפעילים באמצעות גירויים מתאימים לגיל התינוק, למשל חפצים במרקמים שונים יגרו את חוש המישוש, דפדוף בספר עם תמונות יגרו את חוש הראייה וכן, מומלץ להורים לתינוקות רכים שלא להשתמש בבשמים חזקים, כי התינוק מזהה את הריח שלכם ואוהב אותו כמו שהוא.
חשיפה מאוחרת למוצקים: משרד הבריאות ממליץ להתחיל בשלב הטעימות מגיל 4 חודשים, ולעבור לארוחה מלאה בגיל 6 חודשים. החשיפה למוצקים אינה רק בעלת סגולות תזונתיות, אלא תוך כדי ההתמודדות עם המזונות החדשים בפה התינוק לומד להפעיל את הלסת, לעבוד עם הלשון, ללעוס ולמצוץ. פעולות אלו יסייעו לו בחודשים הבאים לפתח את יכולותיו השפתיות.
תזונה לא תמיד מספקת: מחקרים מוכיחים שחוסרים תזונתיים במהלך שנת החיים הראשונה של התינוק עשויים לפגוע בתהליך התפתחות התינוק מבחינה מוטורית וקוגניטיבית. אחד החוסרים הנפוצים הוא חוסר בברזל החיוני לתהליכי התפתחות רבים בגוף כולל התפתחות המוח. בשל תזונה דלה בברזל בגילאים הצעירים, משרד הבריאות ממליץ על נטילת ברזל מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה וחצי.
כתבות נוספות בנושא
פעילות גופנית טובה לבריאות – את זה כולם יודעים. אך האם ידעתם שהדבר נכון גם לתינוקות? ממחקרים שנערכו עולה כי תינוקות שפעילות גופנית היא חלק משגרת יומם ...
הוא אמנם נראה קטנטן, חסר ישע ובעל צרכים בסיסיים בלבד, אבל למעשה יש לתינוק מנגנון חברתי מורכב וצרכים רגשיים ברורים כבר מרגע לידתו. מה כוללת ההתפתחות ...
שמעתם פעם על "קורס עיסוי תינוקות"? סביר להניח שכן. כמעט בכל מקום שיש בו זיקה לתינוקות, ניתן להירשם לקורס כזה. ההיצע רב משום שהוא עונה על ...