סיפור על חום ואהבה: חשיבות המגע להתפתחות תינוקות
|
שמעתם פעם על "קורס עיסוי תינוקות"? סביר להניח שכן. כמעט בכל מקום שיש בו זיקה לתינוקות, ניתן להירשם לקורס כזה. ההיצע רב משום שהוא עונה על צורך גורף ונרחב, אך מה בעצם החשיבות של המגע להתפתחות תינוקות? מסתבר שהמגע, שהוא רחב ומקיף הרבה מעבר לעיסוי נקודתי מסוג כזה או אחר, חשוב לא פחות ממזון, והוא עונה על צורך רגשי התפתחותי של התינוק כבר מרגע לידתו.
מגע בתינוקות הוא דרך הטבע שלנו, אינסטינקט הורי לגונן, להרגיע ולפנק. הורים רבים מכירים את הצורך הפנימי לגעת בקטנטנים, לתת להם תחושת ביטחון, חום ואהבה באמצעות מגע. לפעמים הידיים נשלחות כאילו מעצמן אל הקטנצ'יק ורוצות לגעת בו.
מהצד השני של המתרס, נמצאים הורים שחוששים מפני מגע רב מדי שעלול לתפיסתם לגרום לתינוק להתרגל, להתפנק ולהפוך לתלותי, ומרגישים צורך להגביל את כמות המגע ולהציע אהבה קשוחה יותר. כך או כך, כדאי להכיר את יתרונותיו של המגע, הן לתינוק והן להורה.
מגע כמפתח להתפתחות התינוק
מגע הוא יצירת קשר, תשדורת רגשית בין התינוק ובין ההורים שמטרתה לסמן חיבור ומענה על צרכים. יצירת מגע תורמת על פי מחקרים להתפתחות קוגניטיבית, מוטורית ורגשית טובה לפגים ולתינוקות, ומפחיתה מתחים. לדוגמא, התברר כי פגים שמטופלים באמצעות עיסוי, עולים מהר יותר במשקל. כאשר המגע הוא עוטף ואוהב, הוא מסייע בהרגעת התינוק, עוזר לו להירדם ולישון טוב יותר, תורם להתפתחות הנוירולוגית שלו ולהישגים מוטוריים טובים, ואף מחזק את המערכת החיסונית.
וודאי שמעתם על עמותת "חיבוק ראשון", שנוצרה במטרה לספק מגע אוהב וחם לתינוקות נטושים, מתוך ידיעה מבוססת מחקרים, כי מגע תורם להתפתחות תקינה. היעדר מגע בתקופת החיים הראשונה של התינוק עלול לפגוע בהתפתחותו, במערכת החיסונית שלו ובהתגבשות זהותו כאדם. מחקרים שנעשו בתחילת המאה העשרים בבתי יתומים באירופה, הדגימו כי תינוקות שלא נוגעים בהם גדלים עם בעיות נפשיות, מנת המשכל שלהם יורדת, והם יכולים להידרדר למצב של פיגור שכלי ואף מוות. הדוגמא הקיצונית הזו נועדה להמחיש את חשיבות המגע להתפתחות תקינה.
יתרון הדדי
לא רק התינוק נהנה מיתרונות המגע ההורי. גם ההורים נהנים מתופעות רבות הנובעות מעצם המגע עמו: המגע מרגיע ומפחית לחצים, משפר היווצרות של חלב אם, מקטין תופעות של דיכאון לאחר לידה אצל האם ומשפר את הקשר בין ההורים לתינוק, מה שמסייע גם לצורך תפקוד תקין. מעל לכל, המגע תורם להתפתחות חיבה הדדית ותקשורת בין ההורים לתינוק.
הקשר בין התינוק להורים הוא קשר שמתהווה בתהליך הדרגתי. הרגישות של ההורה לצרכיו של התינוק הולכת ומשתפרת עם הזמן, והיא הכרחית לצורך התקשרות תקינה. התהליך ההדדי שמתהווה מתבסס על ויסות, ומשפיע על שני הצדדים. ככל שהקשר ההדדי מתהדק, כך ההתפתחות הפיזית והנפשית של התינוק משתפרות.
ליטוף, חיבוק, נגיעה, התפתחות
רצוי לספק לתינוק מגע רב שאינו רק פונקציונאלי: לקחת אותו על הידיים גם כשאינו בוכה, לעסות, לחבק ולשחק איתו, להתעכב על מעברים (בין המיטה לסלקל וכן הלאה) ולספק לו גירויים של חוש המישוש גם באמצעות מרקמים חדשים ומגוונים.
כתבות נוספות בנושא
כולנו רוצים שהתינוקות שלנו יתפתחו, והרשת מלאה בטבלאות התפתחותיות לפי גיל התינוק. לעידוד התינוק להתפתחות בהתאם לגילו אין צורך ברכישת צעצועי התפתחות ...
בשנת החיים הראשונה, קצב ההתפתחות של תינוקות הינו מהיר במיוחד. בתוך חודשים ספורים הם מפתחים יכולות מוטוריות וקוגניטיביות מדהימות, ובעצם מבצעים את ...
כשהיא תקינה, היא משמחת מאוד ומרגיעה. כשהיא מתעכבת, היא גורמת חששות רבים, וכשהיא מוקדמת, היא מהווה מקור אושר וגאווה: התפתחות תינוקות היא אחד הנושאים ...