צור קשר

צור קשר

checked

איך לגדל ילדות וילדים עם בטחון עצמי?

 
  • הקשבה וזמן איכות עם הילד.ה לא רק מחזקים את הקשר שלכם איתם, הם גם מלמדים את הילדים שלכם ששווה להקשיב להם
  • עזרו להן ללמוד על הכוחות שלהן, עזרו להם להכיר בחוזקות שלהם על ידי ציון דברים טובים שהן עושות והם עושים.
  • חגגו את המאמצים ולא את ההצלחה, את הדרך ולא את היעד הסופי. לא הציון במבחן הוא החשוב, אלא המאמצים שהשקיעו כדי ללמוד.
  • הכי חשוב, תפסיקו לבקר את עצמכן. תפסיקו לבקר את המראה החיצוני שלכן. תפסיקו להעיר על המראה החיצוני של נשים שסביבכן. ילדים לומדים את השיח שלנו עם הסביבה ואת השיח הפנימי שלנו עם עצמנו ומפנימים אותו

יעל סוטיאגין - מתמחה בפסיכולוגיה חינוכית, בעלת ניסיון נרחב בטיפול בילדים ובני נוער, הדרכות הורים והנחיית סדנאות

 

מידי שנה ב-8.3 מציינים בארץ ובעולם את יום האישה הבינלאומי, יום אשר מוקדש להישגיהן ולתרומתן של נשים במגוון תחומי החיים בעבר ובהווה. יום זה הוא הזדמנות נהדרת בעיני להזכיר לכל הנשים; הצעירות והבוגרות, הרווקות והנשואות, אלו שבזוגיות ואלו שלא, האימהות בהווה, בעתיד והאל-הוריות, שאתן משמעותיות, לא רק עבור עצמכן ובחייכן, אלא גם עבור כל הנשים שישנן ושעוד יבואו. זאת הזדמנות להזכיר גם לגברים שהקול שלכם משמעותי ומשפיע כאחים, כאבות, כבני זוג וכחברים.

 

לכולנו אחריות בעיצוב ההווה והעתיד שלנו באופן טוב יותר ושוויוני יותר.


איך עושים את זה? אני לא יודעת. מה שאני יודעת זה שהדרך לשם צריכה לכלול גם את הדורות הבאים. הילדים והילדות שלנו שיגדלו להיות מבוגרים שיכירו בערכם, יהיו בטוחים בעצמם ולא יחששו מעתיד שוויוני והוגן יותר. אז איך עושים את זה? איך מגדלים ילדים בטוחים בעצמם?

 

תלמדו להקשיב להן


דבר ראשון תקשיבו לילדים שלכם. תקשיבו לילדות שלכם. באמת תקשיבו. תפנו זמן לשיחה שבה כל תשומת הלב שלכם, שלכן, נתונה להם. זאת יכולה להיות שיחה קצרה או ארוכה, שיחה בזמן משחק או שיחה בזמן נסיעה, שיחה יומית או שיחה שבועית, הכל בהתאמה לילד.ה האישי.ת שלכם. מה שחשוב זה שהם יקבלו את מלוא תשומת הלב לזמן שהגדרתם מראש באופן קבוע שיהיה רק שלכם, בלי פלאפונים ובלי הסחות דעת. אנחנו כל כך רגילים לדבר 'על הדרך' שתקשורת אחרת יכולה להיות לא פשוטה אבל חשוב שאתם תהיו המודל עבורם, תספרו להם איך עבר היום שלכם, מה עשיתם, מי פגשתם, מה היו הדילמות שעמן התמודדתם. תשאלו שאלות על היום שלהם, תתעניינו במה שמעניין אותם.

 

למה זה חשוב?


הקשבה וזמן איכות עם הילד.ה לא רק מחזקים את הקשר שלכם איתם, הם גם מלמדים את הילדים שלכם ששווה להקשיב להם, שיש להם משהו בעל ערך לשתף, שהחוויות והמחשבות שלהם משמעותיות. ביטחון עצמי זה לדעת שמי שאת.ה ומה שאת.ה מביא.ה לעולם הוא משמעותי.

 

שימו לב לדברים הטובים שהן עושות

 

דבר נוסף, שימו לב לדברים הטובים שהן עושות והם עושים, וציינו זאת בפניהם. הכוונה היא לא להרעיף מחמאות כמו 'את מדהימה', 'אתה אלוף', 'את מלכה', 'אתה נסיך'. אפילו לא 'כל הכבוד' ו'עבודה טובה'. מחמאות כאלה לא מלמדות אותם שום דבר על עצמם.  

 

תלמדו איך להחמיא להן


איך להחמיא? עזרו להן ללמוד על הכוחות שלהן, עזרו להם להכיר בחוזקות שלהם; ראיתי שהיה לך קשה ולא ויתרת, היית נחושה כל כך. ראיתי שחלקת צעצוע עם אח שלך, זה היה מאוד נדיב/ מתחשב/ רגיש מצידך. השתמשת בהמון צבעים בציור שלך, זה יצירתי כל כך. ראיתי שעשית את שיעורי הבית שאמרת שקשים, התמודדת בכוחות עצמך עם אתגר לא פשוט, זה מאוד מרשים. ראיתי שעזרת לאחיך עם המשימה שלו, אתה כל כך סובלני איתו.


זאת משימה לא פשוטה לרובנו כהורים, אבל אימון ובנק מילים לעת צרה מאוד עוזרים לפתח את היכולת שלנו להחמיא לילדינו באופן שיבנה אצלם תחושת ערך, מסוגלות וביטחון ביכולות ובכוחות שלהם. שימו לב שהנטייה הטבעית שלנו היא לחזק בנים ובנות באופן שונה: אתה חזק, את רגישה, אתה נחוש, את סובלנית, אתה יוזם, את עדינה. תשתדלו לשבור את התבנית הזאת.

 

הדרך חשובה יותר מהתוצאה הסופית

 

בנוסף, תחגגו את המאמצים ולא את ההצלחה, את הדרך ולא את היעד הסופי. לא הציון במבחן הוא החשוב, אלא המאמצים שהשקיעו כדי ללמוד. לא הניצחון אלא ההכנה לתחרות. כישלון אמר שניסיתם להצליח והצלחה אמיתית בנויה על היכולת להתאושש מכישלונות.

 

תנו להן לעשות לבד את הדברים שהן יכולות לעשות לבד

 

 

אנחנו תמיד רוצים לעזור או לפעמים לזרז תהליכים אבל אין כמו תחושת הצלחה מהתמודדות עם אתגר. הכל בהתאם לגיל, עם הקטנים תנו להם להתלבש, לבשל, לסדר את החדר. עם הגדולים תנו להם להציע פתרונות לקונפליקטים וקשיים עמם הם מתמודדים ביומיום. תשאלו אותם מה דעתם ואיך הם היו פותרים את זה. תזכרו שאתם שם כדי לייעץ, להדריך ולתת מענה, ולא כדי לעשות עבורם.

 

תפסיקו לבקר את עצמכן

 

 

תפסיקו לבקר את המראה החיצוני שלכן. תפסיקו להעיר על המראה החיצוני של נשים שסביבכן. ילדים לומדים את השיח שלנו עם הסביבה ואת השיח הפנימי שלנו עם עצמנו ומפנימים אותו. אם השיח הזה הוא ביקורתי, זה השיח שהם יפתחו כלפי עצמם וסביבתם. חשוב לי להגיד שגם בלי ילדים, פיתוח חמלה עצמית והפחתה בביקורת עצמית חשובים כל כך, גם לבריאות הנפשית שלנו. בנוסף, חשפו אותם למודלים מגוונים של הצלחה וגם למודלים מגוונים של יופי; נשים וגברים מכל תחומי החיים, ממגוון של רקעים, ממוצאים שונים. חשוב בפרט לחשוף אותם למודלים נשיים של הצלחה, ספורטאיות, פוליטיקאיות, זמרות, מנהלות, שפיות, נשות עסקים וכו', שכן בתרבות שלנו חוגגים בעיקר הצלחות של גברים.

 

 

מי ייתן ומכאן נוכל להצמיח ולטפח את אנשי ונשות העתיד,
ושיהיה לכולנו יום אישה שמח, מעצים ומקרב.

עבור לתוכן העמוד