שנהיה מוכנים: על סיבוכים של מחלות החורף
|
החורף שוב כאן, ועימו שלל וירוסים וחיידקים שמתקיפים את מערכות החיסון של הקטנטנים. הרופא אומר שזה "ויראלי", אבל הורים רבים עדיין מודאגים וחשים חסרי אונים מול גל מחלות החורף. אז איך מבחינים בין מחלה ויראלית לבין מחלה חיידקית? לפניכם המדריך המלא להתמודדות עם מחלות החורף
אחד הסממנים המובהקים של החורף, לצד מטריות ושלוליות, הוא לצערנו, חום אצל תינוקות החום הוא למעשה סימפטום ואינו מחלה בפני עצמו, וכשהוא עולה זה סימן שהגוף מתמודד עם מחלה או דלקת. גם אם אין סממנים אחרים מלבד חום, זה עדיין אינו מבטיח כי מדובר במחלה קלה בלבד. לכן, כדאי להכיר את מחלות החורף ותסמיניהן ולהבחין בין מצב שבו ניתן לטפל בילד בבית בעזרת תרופות ללא מרשם להורדת חום או שיכוך כאבים לבין מצב שבו כדאי לערב את הרופא ולשקול טיפולים נוספים, כמו אנטיביוטיקה, אינהלציה וכדומה. לפניכם מחלות החורף הנפוצות והסיבוכים האפשריים:
שפעת
שפעת היא מחלה נגיפית (ויראלית). היא כוללת עליית חום, כאבי שרירים, שיעול, ולעיתים גם נזלת וכאבי ראש.
איך מזהים?
שפעת מאופיינת בעליית חום מהירה המלווה בכאבי שרירים, חולשה וכאבי ראש. לרוב שפעת נמשכת כשבוע עד עשרה ימים.
סיבוכים אפשריים: אחד מסיבוכי השפעת הנפוצים היא דלקת הריאות או הברונכיטיס. לכן, אם ילדכם סובל מחום גבוה במשך שלושה ימים או יותר מומלץ לגשת לרופא כדי שיקשיב לריאות ויוודא שלא מתפתחת דלקת.
הצטננות
הורים רבים חושבים שילדיהם חולים בשפעת כשלמעשה הם סובלים מהצטננות. הצטננות נגרמת כתוצאה מחדירת וירוסים לדרכי הנשימה העליונות והיא נחשבת למחלה קלה שאינה מצריכה טיפול מיוחד.
איך מזהים?
תסמיני הצטננות מתמקדים באזור האף והפה והם כוללים נזלת ושיעול ולעיתים עליית חום נמוכה עד בינונית. בשונה מהשפעת, תסמיני ההצטננות אינם מופיעים בבת אחת אלא בהדרגה. סיבוכים אפשריים: הצטננות כמעט ואינה נוטה לסיבוכים ולרוב עוברת מעצמה תוך שלושה עד חמישה ימים. בקרב תינוקות ופעוטות, הטיפול לרוב מתמקד בהקלה על הנזלת והשיעול באמצעות תרסיס מי ים לייבוש הנזלת , מכשירי אדים, אינהלציה וכדומה.
דלקת ריאות
דלקת ריאות עלולה להופיע כהסתבכות של מחלת השפעת או כמחלה בפני עצמה. יש מקרים שהגורם לדלקת הריאות הוא נגיף (וירוס) ויש דלקות ריאה שהגורם להן הוא חיידק. בעבר נחשבה דלקת ריאות למחלה קשה, אך כיום אפשרויות הטיפול בה יעילות יותר ומתןאנטיביוטיקה במשך מספר ימים לרוב מצליח לטפל במחלה.
איך מזהים?
דלקת ריאות כוללת לרוב חום גבוה, שיעול עמוק, שינויים בקצב הנשימה ולעיתים ירידה בתיאבון וכאבים באזור החזה והגב. סיבוכים אפשריים: דלקת ריאות שנגרמות כתוצאה מחיידק עשויה לגרום לדלקות באזורים נוספים בגוף, לכן חשוב לעקוב אחרי התפתחותה.
דלקת אוזניים
דלקת אוזניים אצל תינוקות ופעוטות היא תופעה נפוצה. האוזן היא חלק מדרכי הנשימה העליונות ולכן דלקת אוזניים עלולה להופיע כחלק ממחלה זיהומית הפוגעת בחלל הפה והאף. מרבית דלקות האוזניים מתרחשות באוזן התיכונה, שהיא קרובה יותר לפני השטח והן אינן חמורות וחולפות מעצמן תוך כשלושה ימים.
איך מזהים?
הדרך הוודאית לזיהוי דלקת אוזניים היא באמצעות מכשור רפואי. סימנים נפוצים יכולים להיות מגע תכוף של התינוק או הפעוט באוזן, בכי לא מוסבר שיכול להעיד על כאבים חזקים וחום גבוה. סיבוכים אפשריים: דלקת באוזן התיכונה שמסתבכת עשויה לגרום לדלקת באוזן הפנימית, לכן חשוב לבצע מעקב רפואי אחרי התפתחות הדלקת. דלקת באוזן הפנימית הינה חריפה יותר ועשויה לגרום לסיבוכים שונים, בהם ירידה בשמיעה.
דלקת סימפונות
קיימות שתי מחלות דלקתיות שמופיעות בדרכי הנשימה התחתונות.
-
ברונכיטיס: התסמינים העיקריים הם שיעול, אף סתום וצפצופים בנשימה.
-
ברונכיוליטיס: מחלה זו נגרמת לרוב מווירוס RSV, ומופיעה בקרב תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים.
איך מזהים?
לרוב המחלה מופיעה בצורה קלה ומלווה בחום בימים הראשונים, בנזלת שחולפת לאחר כשבוע ובשיעול, שעלול להימשך אף כשבועיים.
סיבוכים אפשריים: יתכנו מקרים חמורים שבהם עלולה להתפתח מצוקה נשימתית ולכן יש להיות במעקב רופא, במיוחד בקרב תינוקות מתחת לגיל חצי שנה.
סיבוכים אפשריים: יתכנו מקרים חמורים שבהם עלולה להתפתח מצוקה נשימתית ולכן יש להיות במעקב רופא, במיוחד בקרב תינוקות מתחת לגיל חצי שנה.
דוקטור, הילד חולה
אז מתי הולכים לרופא? מתחת לגיל חצי שנה יש לגשת לרופא בכל מקרה של עליית חום. מגיל חצי שנה ואילך ניתן להפעיל שיקול דעת, לשים לב לתסמינים ולמצבו הכללי של הילד. ברוב המקרים גם הקהילה הרפואית נוקטת בגישה שמעדיפה מעקב על פני טיפול תרופתי מיותר, ולרוב ממליצה להקל על החום והכאבים באמצעות תרופות שמותאמות לתינוקות ופעוטות, כמו טיפטיפות נובימול. ולהמשיך את המעקב על להחלמה סופית.
כיצד ניתן להגן על ילדכם מפני מחלות החורף?
הווירוסים והחיידקים אינם נפוצים יותר בחורף מאשר בקיץ. הסיבה לכך שנדבקים יותר בעונה זו קשורה לשהייה ממושכת בחללים סגורים שתורמת להידבקות. כדי לנסות ולמזער את ההידבקות במחלות, ניתן לנקוט בפעולות הבאות:
-
אווררו: פתחו את החלונות לפרק זמן מסוים בכל יום, ובמיוחד אם יש יותר מילד אחד בחדר. ניתן לבקש גם מהגננות לאוורר את הגן באופן דומה.
-
אל תשלחו ילד חולה לגן: חשוב לשמור על יום אחד בלי חום לפני ששולחים ילד שהיה חולה בחזרה לגן. הדבר גם יקל על החלמתו וגם ימנע הדבקת ילדים נוספים.
-
שימרו על היגיינה: הקפידו לשטוף ידיים, הרתיחו מוצצים, למדו את ילדכם לא להשתעל על ילדים אחרים או להשתעל לכיוון המרפק והשתדלו לנקות את הצעצועים אחת לתקופה.
-
חסנו: הקפידו לבצע את חיסוני הילדות המומלצים על ידי משרד הבריאות במועדם, ושקלו לבצע גם חיסון נגד מחלת השפעת שעליו ממליצים רופאי ילדים רבים. החיסון מתאים מגיל חצי שנה.
- הקפידו על תזונה נכונה: שתייה מספקת, צריכה של פירות וירקות ואכילת מרק עוף לפי מתכון של סבתא (לפי מחקר מדעי) עשויים אף הם לסייע במניעת הדבקות.
חורף חם ובריא!
כתבות נוספות בנושא
איך מלבישים את התינוק בחורף, איך מחממים את החדר ואיך יוצאים לטייל? לפניכם הנחיות משרד הבריאות בנושא וטיפים איך להגן על תינוקות בחורף. ריכזנו עבורכם ...
אחד מהצעדים הראשונים בדרכו של הפעוט לעצמאות, הוא הכניסה לגן הילדים. האתגר לקטנטנים לא מתבטא רק במישור הנפשי אלא משפיע גם על המערכת החיסונית שצריכה ...
חיסונים חשובים לבריאותו של תינוקכם ויכולים להגן עליו ממחלות מסוכנות. לפני שאתם הולכים לסניף טיפת החלב כדי לקבל את החיסונים הראשונים כדאי שתדעו כיצד ...
המדחום מראה שהילד סובל מחום גבוה ואתם מתלבטים איזו תרופה להורדת חום כדאי להעניק לו? לפני שאתם פונים לרופא או רוכשים מבחר תרופות כדאי שתדעו מהן המלצות ...