צור קשר

צור קשר

checked

צריכת ברזל לתינוקות וחשיבותה להתפתחות

  • הברזל חיוני לאספקת החמצן בגוף. מחסור בברזל נמצא כגורם לעייפות והפחתה בתנועה העצמית ובכך משפיע על ההתפתחות המוטורית.
  • בנוסף, עלול להיפגע תהליך הלמידה שישפיע מאוחר יותר על ההישגים. העייפות והתלותיות הנגרמות מהמחסור בברזל יכולות לפגוע גם ביכולות החברתיות ובהתפתחות הרגשית.
  • על פי ההנחיות, מומלץ לתת לתינוקות 1 מ''ג לכל ק''ג משקל גוף מגיל ארבעה חודשים ועד לגיל שנה וחצי באמצעות תוסף מאושר ומוכח קלינית.
  • כדי להימנע ממחסור בברזל, יש לדאוג לחלב מועשר בברזל (בתזונה של האם או תוספת לתמ''ל), לתת מזון עתיר ברזל, וכן להימנע מצריכת קפאין ומוצרי חלב.

מרגע שתינוקות נולדים הם מתפתחים, קולטים ריחות, מראות, מגע ומחדדים את חושיהם. התינוקות סופגים כל מה שקורה מסביבם, רוכשים שפה, הרגלים, התנהגויות ורצונות. אחד התפקידים שלנו כהורים הוא לדאוג לכל צרכיהם על מנת שיוכלו להתפתח כראוי, ויחד עם משטח הפעילות והצעצועים, חשוב מאוד לדאוג גם לצריכת ברזל תקינה. קראו כאן על חשיבותו של הברזל לתהליך ההתפתחות.

 

הברזל הוא מינרל חיוני המרכיב את ההמוגלובין שנמצא בכדוריות הדם האדומות. תפקידו של ההמוגלובין הוא נשיאת חמצן מהריאות לכלל תאי הגוף. בעת מחסור ברזל, פוחתת כמות ההמוגלובין הזמין ולכן נפגעת אספקת החמצן הנדרשת לאיברים ולרקמות הגוף. בשנת החיים הראשונה של התינוק, גופו מפתח בקצב מואץ, דבר שגורם למאגרי הברזל שבגופו להתדלדל מהירות. מחסור בברזל במהלך שנות החיים הראשונות, עשוי לגרום לנזקים בלתי הפיכים להתפתחות התינוק.

עיכוב התפתחותי כתוצאה ממחסור בברזל

 

מחקרים מצאו שמחסור ברזל בתינוקות עשוי להשפיע על ההתפתחות התקינה שלהם גם בגיל מבוגר. ישנם כמה אפיקים של התפתחות שעלולים להיפגע כתוצאה ממחסור בברזל:

 

התפתחות מוטורית – זו בעצם הלמידה שהגוף שלנו מבצע על מנת להפעיל את הגפיים, לנוע ממקום למקום ולהזיז חפצים או לאחוז בהם. המחסור בברזל עשוי לגרום לעייפות ולירידה במוטיבציה של התינוק להניע את עצמו קדימה. לעיתים ייתכנו אף תופעות חריגות של הפרעות גדילה, בעיות בשמיעה ובראייה. במחקרים מסוימים אף נמצא קשר בין חוסר ברזל לעצירת נשימה תוך כדי בכי.

 

התפתחות קוגניטיבית – אחד האיברים הכי חשובים שמתפתח במהירות בתקופה זו הוא מוחו של התינוק. מחסור בברזל לתינוקות עשוי לעכב את יצירת קשרי העצבים במוח שמשפיעים על תהליך הלמידה, להפחית את מספר תאי המוח ולצמצם את שכבת הבידוד שעוטפת את התאים. התוצאה של מחסור בברזל עשויה להשפיע על האופן שבו התינוק מבין את המתרחש סביבו, מבין ומבצע הוראות ועוד. מחקרים מראים שעיכובים קוגניטיביים כתוצאה מחוסר ברזל בתקופת הינקות השפיעו גם על ההישגיים הלימודים של ילדים בני תשע.

התפתחות רגשית - תינוקות ופעוטות שסובלים ממחסור בברזל נוטים להיות תלותיים, עייפים, הססנים וזהירים. כתוצאה מכך, הם נוטים להיצמד יותר להוריהם ולכן היכולות החברתיות שלהם נפגעות, הם פחות נוטים לפתח קשרים חברתיים ויותר סגורים ומופנמים.

לכמה ברזל זקוק התינוק?

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, כמות הברזל המומלצת לתינוקות שנולדו במועד היא 1 מיליגרם לכל קילוגרם משקל גוף מדי יום, החל מגיל 4 חודשים. פגים שנולדו לפני תום 37 שבועות הריון זקוקים למנה גדולה יותר (2-4 מ"ג/ק"ג משקל גוף ליממה), החל מהחודש הראשון לחיים.

איך מונעים מחסור בברזל אצל תינוקות?

 

על מנת לוודא שהתינוק מקבל די ברזל ממליץ משרד הבריאות על:

  • הנקה מלאה עד גיל שישה חודשים. על אימהות מניקות להקפיד על תזונה נכונה ועשירה בברזל כדי שכמות הברזל בחלב תענה על צרכיו של התינוק ועל צרכיה של האם המניקה.
  • מתן תרכובת מזון תינוקות (תמ"ל) מועשרות בברזל (לתינוקות שאינם ניזונים מחלב אם).
  • הימנעות מצריכת חלב ניגר עד גיל שנה.
  • הימנעות משתיית תה, או כל משקה אחר שמכיל קפאין, שעלול לפגוע בספיגת הברזל בגוף.
  • מתן מזונות עשירים בברזל באופן הדרגתי החל מגיל חצי שנה. מזונות אלו כוללים בשר. בקר, הודו, עוף דל שומן וקטניות (שעועית, עדשים, חומוס).
  • מתן תוסף ברזל לתינוקות מגיל ארבעה חודשים ועד לגיל שנה וחצי.  בבחירתכם תוסף ברזל לתינוקכם מומלץ לבחור בברזל שהוכח קלינית למניעה וטיפול באנמיה על ידי אגף הרוקחות במשרד הבריאות, כמו עצירות וגזים, ובעל מנגנון פעולה ייחודי המאפשר ספיגה ללא השפעת מזון ושתיה.

מומלץ לקרוא גם: ברזל לתינוקות תופעות לוואי

כתבות נוספות בנושא

קטגוריה : ברזל לתינוקות
איך רמת הברזל קשורה להפרעות קשב וריכוז?

איך רמת הברזל קשורה להפרעות קשב וריכוז?

עם השנים חלה עלייה במספר המאובחנים שסובלים מ-ADHD (הפרעות קשב וריכוז) ומסתבר שהסימנים לכך מתחילים כבר בינקות. אחד מהם הוא חוסר בברזל ואנמיה אצל ...

ברזל: איזו תוספת מתאימה לתינוק שלך?

ברזל: איזו תוספת מתאימה לתינוק שלך?

משרד הבריאות ממליץ לתת תוספת ברזל כטיפול מניעתי לכל התינוקות עד גיל שנה וחצי. מגוון תכשירים, תרופות ותוספים נמצאים על המדף. מה ההבדלים, כיצד לבחור ...

משרד הבריאות ממליץ: תנו לתינוקות מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה וחצי ברזל המסווג כתרופה

משרד הבריאות ממליץ: תנו לתינוקות מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה וחצי ברזל המסווג כתרופה

משרד הבריאות עדכן לאחרונה את המלצותיו, וכעת ממליץ להורים לתת ברזל לתינוקות עד גיל שנה וחצי ולא רק עד גיל שנה. לפניכם ההסבר המלא על התופעה שממנה חוששים ...

זהירות, אנמיה: התינוק שלך חייב ברזל ויש לכך סיבה

זהירות, אנמיה: התינוק שלך חייב ברזל ויש לכך סיבה

ברזל הינו מרכיב חשוב המסייע להתפתחות התינוק ושמירה על בריאותו. מחסור בברזל עלול להוביל להשפעות שליליות על התפתחות ואופן התנהגות התינוק בהווה ובעתיד. ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד