צור קשר

צור קשר

checked

מה ההבדל בין וירוס לחיידק

מה ההבדל בין וירוס לחיידק (הגדל)

לא אחת אנו ניגשים עם הילד לרופא ומספרים לו על תסמינים שונים של התקררות: הילד מצונן מאוד ומשתעל בצורה שמשפיעה על איכות השינה ומצב הרוח. להפתעתנו, פעמים רבות אנו יוצאים מחדרו ללא טיפול תרופתי ונדרשים להמתין עד שתחלוף המחלה מעצמה. ההבדל בין היכולת לטפל בתרופה לרב נעוץ באבחון – האם מדובר בווירוס או בחיידק?

 

מהו וירוס?
וירוס, ובשמו השני נגיף, הוא גורם מדבק בגודל זעיר ביותר אשר עד כניסתו לגוף אינו נחשב לחומר חי. הוא מורכב ממעטפת חלבון ששומרת על מידע גנטי והדרך שלו להתרבות היא על ידי היצמדות לתא חי בגוף. כאשר הווירוס נצמד לתא, הוא משחרר לתוכו את המידע הגנטי שלו. משם – מתחילה הדבקה של תאים שכנים בגוף. לפיכך, הווירוס מתרבה בגוף באמצעות היצמדות לתאים חיים ואינו יכול "לחיות" בזכות עצמו.

 

מהי מחלה ויראלית?
מחלה ויראלית היא מחלה הנגרמת מוירוס, היא לרוב מדבקת מאוד ומשפיעה על מערכות רבות בגוף. המחלה נמשכת מספר ימים עד מספר שבועות, ובמקרים רבים תחלוף מעצמה בהדרגה. ההדבקות במחלה נגיפית יכולה להתרחש בכל מקום ובפרט במקומות סגורים ולא מאווררים. כדי להימנע מהידבקות במחלה ויראלית מומלץ מאוד להישמר (כן, גם מסיכה עוזרת מאוד), אך הדרך הטובה ביותר היא באמצעות התחסנות במידה וקיים חיסון מתאים. כשמדובר בילדים, מחלות ויראליות הן הנפוצות ביותר- כך למשל, שפעת נגרמת כתוצאה מנגיף האינפלואנזה, נזלת נגרמת מהנגיפים אדנו-וירוס, רינו-וירוס ואינפלואנזה, דלקת עיניים נגרמת מאדנו-וירוס, אבעבועות רוח מנגיף וריסלה, שלשולים והקאות נגרמים ממספר וירוסים אפשריים: רוטה, נורו-וירוס ואסטרו-וירוס. חום נגרם על יד מגוון עצום של וירוסים.

 

מה הטיפול בווירוס?
בניגוד לחיידקים, הטיפול בווירוס מסובך יותר. כיוון שהוירוס מסתמך על מנגנונים תאיים בגופנו – מורכב יותר לפגוע בו באמצעות תרופה מבלי להזיק למנגנוני הגוף התקינים. מסיבה זו יש מעט מאוד תרופות המטפלות בווירוסים. בגלל שהתסמינים העיקריים המשותפים לרוב הווירוסים נוצרים כתוצאה מהפעילות של המערכת החיסונית – חום, כאבים ונזלת, נהוג לטפל בהם בעיקר באמצעות הקלה על התסמינים: תרופות ותכשירים להקלה על חום, צינון, שיעול וכדומה.

מתי בכל זאת יש לגשת לרופא?
על אף שמחלות ויראליות חולפות מעצמן והדרך לטפל בהן היא באמצעות תרופות המורידות חום ומקלות על התסמינים, יש לפנות לרופא במידה וילדכם סובל מאחד מהתסמינים הבאים:

  • חום של למעלה מ-38.5 שלא יורד במשך שלושה ימים רצופים לפחות
  • הקאות מרובות ומתן שתן מרובה אשר עלולים לגרום להתייבשות
  • קוצר נשימה המתבטא בנשימות מהירות (מעל 40 נשימות בדקה)
  • שלשול מלווה בדם
  • ישנוניות או אפטיות (חוסר תגובה) לסביבה
  • פריחה על העור שלא נעלמת במגע קל


מה ההבדל בין מחלה ויראלית למחלה הנגרמת מחיידק?
ההבדל במחלות בא לידי ביטוי בתסמינים, וזה גם מה שמסייע באבחון ובהתאמת טיפול.

  • הפרשות מהאף, מהאוזניים ומהעיניים – כשמדובר בווירוס, ההפרשות הן שקופות, וזאת בניגוד לחיידקים אשר גורמים להפרשה ירוקה או עכורה. 
  • שלשול – שלשול כתוצאה מווירוס יהיה מימי. שלשול כתוצאה מחיידק עלול להיות רירי-דמי. 
  • שיעול – בהידבקות בווירוס, השיעול ילווה בנזלת אך לרב ללא חום של למעלה מ-39 מעלות. 
  • פריחה – וירוסים גורמים לפריחה שנעלמת במגע קל וחוזרת לעצמה בעת ההרפיה.

סוגי מחלות נפוצות הנגרמות מחיידקים בקרב תינוקות
מחלות הנגרמות מחיידקים ואופייניות בקרב תינוקות הן דלקות גרון, דלקת ריאות, דלקת אוזניים, דלקת קרום המוח, דלקות במעי ועוד.

מהו הטיפול האופייני למחלות הנגרמות מחיידקים?
למחלות חיידקיות יש טיפול: אנטיביוטיקה. הפעילות של האנטיביוטיקה מונעת התרבות של החיידקים על ידי פגיעה במנגנונים הספציפיים לתא של החיידק – שהוא יצור חי, בניגוד לווירוס. עם זאת, שימוש מופרז באנטיביוטיקה עלול להפר את האיזון ולגרום לחיידק לפתח עמידות ובכך להמשיך לשגשג בגוף. על כן הטיפול באנטיביוטיקה שמור למקרים בהם אין טיפול מתאים אחר – ואך ורק על פי הנחיות הרופא.

עבור לתוכן העמוד