הצילו, שיעול! כל הדרכים להתמודד עם השיעול של הילדים
החורף סוף סוף הגיע, ואיתו לצערנו גם מחלות החום והשיעול של הילדים. שיעול הוא אחד התסמינים השכיחים בקרב ילדים וגם אחד מהמציקים ביותר. שיעול יכול להישמע נורא, אבל בדרך כלל אינו סימן למצב חמור ובמיוחד אם אינו מלווה בחום ואינו משפיע על התחושה הכללית והחיוניות של הילד. למעשה, שיעול הוא רפלקס בריא וחשוב המסייע בהגנה על דרכי הנשימה ובסילוק של גורמים מזיקים ומפריעים ממנה.
הגורם השכיח ביותר לשיעול בילדים הוא זיהום בדרכי הנשימה. ילדים צעירים חווים בממוצע שישה עד שניים עשר זיהומים בדרכי הנשימה בשנה, הנגרמים לרב על ידי וירוסים. לפעמים ילדים עלולים להשתעל במשך שבועות רבים לאחר זיהום ויראלי – מצב שכיח המכונה "שיעול פוסט-ויראלי".
מה הם סוגי השיעול הנפוצים?
ישנם מספר סוגי שיעולים המשתנים בסוג הקול שלהם, בעוצמתם, במשך הזמן שלהם, בזמן ביום בו הם מופיעים ואילו תסמינים נלווים אליהם. השיעול הנפוץ הוא שיעול כתוצאה מהצטננות, הכולל לפעמים גם ליחה ונזלת. עם זאת, ישנם סוגים נוספים של שיעול היכולים להעיד על מצבים בריאותיים שונים, בין השאר:
· שיעול עם חום – כאמור, ילד שיש לו שיעול ונזלת כנראה סובל מהצטננות נפוצה. עם זאת, שיעול עם חום של 39 מעלות ומעלה יכול לפעמים לנבוע מדלקת ריאות, במיוחד אם הילד חלש ונושם מהר. במקרים אלו, כדאי לפנות לגורם רפואי בהקדם.
· שיעול עם צפצופים - אם ילדכם משמיע צפצופים בעת נשיפה, יכול להיות שדרכי הנשימה התחתונות שלו נפוחות. מצב זה מתרחש לרוב עקב זיהום ויראלי, באסטמה ולעיתים בחסימה של דרכי הנשימה על ידי חפץ זר. לכן במקרה כזה מומלץ לפנות לרופא להתייעצות והמשך מעקב.
· שיעול נבחני – שיעול שנגרם בדרך כלל מנפיחות בדרכי הנשימה העליונות, כמו נפיחות של הגרון (תיבת קול) או של קנה הנשימה. לילדים צעירים יותר יש דרכי נשימה קטנות יותר, כך שאם הן נפוחות הן עלולות להקשות על הנשימה. לעיתים, שיעול משמעותי מסוג זה עשוי לכלול הפסקות נשימה או קושי משמעותי בנשימה, ובמצבים אלו מומלץ לפנות לגורם רפואי בהקדם.
· שיעול המחשיד לשעלת - שיעול המתאפיין בשיעול מהיר, עוויתי ומרובה, שעשוי לכלול הפסקות נשימה ובסופו שאיפת אוויר מאומצת בעלת צליל שרקני אופייני. שעלת יכולה להופיע בכל גיל, אך היא חמורה במיוחד בתינוקות מתחת לגיל שנה, שטרם קיבלו את החיסון נגד שעלת.
בכל מקרה של שיעול משמעותי, המלווה בקוצר נשימה משמעותי, חום גבוה במיוחד או כל תסמין מדאיג נוסף – חשוב לפנות בהקדם לגורם רפואי מוסמך.
מה הן הדרכים לטיפול בשיעול בילדים?
הדרכים הרפואיות לטיפול בשיעול בילדים כוללות:
· במידה והשיעול מלווה בחום גבוה מעל 38.5 מעלות או שהילד חלש וסובל, ניתן להקל עם סירופ להורדת חום כגון טיפטיפות נובימול. במידה והחום עולה מעל 39 מעלות, נמשך יותר מיומיים ללא הטבה או שהילד נראה אדיש ואינו חיוני מומלץ לפנות לרופא באופן מיידי.
· אנטיביוטיקה – רק במידה והרופא המטפל מעריך כי ישנה דלקת הנובעת ממקור חיידקי ומצריכה טיפול אנטיביוטי.
· אינהלציות – רק כאשר השיעול נובע מאסתמה או מברונכיטיס ובהמלצת הרופא.
· תרופות מכייחות המותאמות לילדים כגון מוקוליט (המתאימה מעל גיל שנתיים) עשויות לסייע בהפחתת צמיגות הליחה כך שהילד יצליח להשתעל באופן אפקטיבי ולהוציא אותה.
כיצד ניתן להקל על הילדים באמצעים טבעיים?
- מלבד היותו טעים ומנחם, מרק עוף נחשב על ידי הסבתות כאנטיביוטיקה טבעית ובצדק. מרק עוף מלא בויטמינים ומינרלים, מסייע לגוף להחזיר נוזלים ולמנוע התייבשות והטמפרטורה הנעימה שלו עוזרת לרכך את הליחה והנזלת באופן טבעי.
· דבש (מעל גיל שנה) נחשב כחומר מחטא אנטי-בקטריאלי ומכיל נוגדי חמצון שעשויים לסייע בהקלה על השיעול. הוא גם מספק לגוף אנרגיה ולכן עשוי לתרום לחיוניות של הילד ולתחושה כללית טובה יותר. המחמירים אף רוקחים תערובת המורכבת מדבש וקוביות בצל ומשתמשים בנוזל התערובת כסירופ טבעי ויעיל כנגד שיעול והצטננות.
· שימוש בשמנים ארומטיים כגון שמן אקליפטוס עשויה לסייע ברענון הנשימה. ניתן לטפטף תערובת שמנים ארומטיים בסביבת הפעוט (על הכרית או הסדין) או להשתמש במפזר שמנים.
· טפטפים קולדי – משחה למריחה על החזה, הגב והצוואר של הפעוט. המשחה כוללת שילוב ייחודי של שמני אקליפטוס, מנטה וחוחבה בתוספת ויטמין E ואלוורה להרגעת העור, והיא שימושית על מנת לעסות החזה של הפעוט בכדי להמריץ את זרימת הדם ולהקל על תסמיני ההתקררות.
מקורות:
https://kidshealth.org/en/parents/childs-cough.html
https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Cough/