גזים אצל תינוקות? לא גזירת גורל
|
התינוק שלכם בוכה באומללות מדי ערב ואתם מותשים. כבר רצתם לרופא, קראתם ברשת, שמעתם מהסבתות והגעתם למסקנה שיש לו גזים? אתם כנראה צודקים.
הדעות לגבי הקשר בין צריכת מזונות מסוימים בהנקה והופעת גזים אצל תינוקות (או קוליק בעגה המקצועית) עדיין חלוקות, וגם מקומם של המיתוסים לא נפקד (כן, מותר לאכול חומוס ולהניק). יחד עם זאת, לעתים גם שינוי של רכיב אחד בתפריט, יכול לעשות את ההבדל. בכל מקרה, שווה לנסות.
גזים אצל תינוקות במערכת העיכול - איך מעכלים את זה?
לפני שתגבשו דרכי התמודדות, טוב להבדיל בין תופעה "רגילה" של גזים שמתרחשת אצל רוב התינוקות מגיל לידה ועד שמערכת העיכול מבשילה, תהליך הנמשך כמספר שבועות, ובין תופעה מוגברת של גזים, קוליק תינוקות שמתרחשת אצל כ-30% מהתינוקות.
תסמיני הקוליק קלים יחסית לזיהוי וכוללים: בכי ממושך, התפתלויות והתכווצויות המלוות בהבעות כאב (בעיקר בשעות הערב), והורים מותשים במיוחד.
זה הזמן לרענן את המזווה
רופאי ילדים, יועצות הנקה ומומחי נטורופטיה שונים ממליצים לבצע שינויים בתזונת האם במידה והיא מניקה, ולבדוק האם וכיצד משפיעים השינויים בתפריט על תופעות גזים אצל תינוקות יונקים. איך עושים את זה?
קטניות או לא להיות
נהוג לחשוב שכל עוד האם המניקה צורכת מאכלים הידועים כגורמים לגזים, הדבר ישפיע בהכרח על מערכת העיכול של התינוק. האמנם? ממש לא. מדובר במיתוס שהגיע הזמן לנפץ, והסיבה: המזונות שהאם אוכלת מתעכלים ומתפרקים במערכת העיכול שלה ואילו החלב נוצר כחלק ממערכת הדם כך שאין מעבר ישיר של הקטניות לחלב. יחד עם זאת, במידה ומתעורר חשד כי התינוק רגיש למאכל מסויים שהאם צורכת, כדאי להפחית בצריכתו למספר ימים ולעקוב אחר התגובה.
חוסר נוחות מצד התינוק שנגרם כתוצאה מהיווצרות גזים במערכת העיכול, עשוי להעיד בחלק מהמקרים על רגישות ספציפית למזון מסוים ובמקרים קיצוניים יותר, גם על אלרגיה (לחלב פרה למשל). עבור הרוב המכריע של האימהות לא קיימות הנחיות נחרצות של "נכון" או "לא נכון". יחד עם זאת, יש מספר מזונות שעדיין נחשבים למגבירי גזים במערכת העיכול של התינוק ושווה לבדוק אם הם אכן משפיעים על תינוקכם.
מוצרים שמומלץ לנסות להפחית מהתפריט לזמן מוגבל לטובת מניעת גזים אצל תינוקות יונקים:
- כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, בצל ושום
- קטניות
- מוצרי חלב פרה
- קטניות
- שוקולד
- פירות הדר
- קפאין (מומלץ לצרוך לא יותר מ-3 כוסות קפה ביום ולזכור שגם תה מכיל קפאין)
כמו כן, ניתן להוסיף לתפריט חליטות שומר או קמומיל, שנחשבות כחליטות שמקילות על תופעת גזים לתינוק.
איזון זה שם המשחק
בכל מקרה של שינוי תפריט לאישה מניקה, מומלץ לבחון את ההשפעה על התינוק באופן הדרגתי על ידי הוצאת סוג מזון אחד מהתפריט בכל פעם למשך מספר ימים. חשוב מאוד להשלים את רכיבי התזונה שמחסירים באמצעות מזונות בעלי ערך תזונתי דומה. כשמפחיתים במוצרי חלב למשל, רצוי לשמור על מאגרי הסידן באמצעות אכילה של מזונות אחרים עשירים בסידן כמו טחינה או שקדים.
אבל מה לגבי תמ"ל?
בעבר נהגו לחשוב כי תינוקות שניזונים מתמ"ל, בעלי סיכון גבוה יותר לסבול מתופעת הגזים במערכת העיכול. מחקרים עדכניים מעידים כי זו הנחה שגויה וכי אופן ההזנה של התינוק לא משפיע על גורמי הסיכון לתופעה. תינוקכם ניזון מתמ"ל או מהנקה משולבת עם תמ"ל? גם כאן יש מה לעשות: נסו להחליף את סוג היצרן של מזון התינוקות ולנסות פורמולה אחרת. קיימות תרכובות מזון מופחתות לקטוז לתינוקות רגישים ותרכובות אחרות שמיועדות להקל על העיכול.
קשה לכם לראות את הקטנטן סובל ואתם כבר מטפסים על הקירות מחוסר האונים? אל תתיאשו. עוד לפני שתנסו שינויים בתזונה, יש מספר דברים שתוכלו לעשות על מנת להקל עליו: עיסוי, עירסול, נענוע ושינוי תנוחת ההנקה עשויים להוביל להקלה רגעית ולהרגעת התסמינים והכאב.
כתבות נוספות בנושא
התינוק בוכה בגלל כאבי הגזים ואתם חשים חסרי אונים? לפניכם חמש דרכים לעבור את תקופת הגזים בשלום
עשר עובדות שלא ידעתם על קוליק, תופעת הגזים אצל תינוקות
גזים אצל תינוקות (המוכרים גם בשם קוליק) הם תופעה נפוצה שגורמת סבל רב לתינוק ותחושת חוסר אונים להוריו. איך מתמודדים עמה? 10 הדיברות להתמודדות עם גזים ...
רפלוקס אצל תינוקות הינה אחת התופעות השכיחות בשנה הראשונה לחיים המופיעה בתינוקות יונקים ובכאלו הניזונים מתזונת פורמולה. היכנסי וקראי הכל אודות התופעה: ...