כיצד להתמודד עם שלשולים אצל תינוקות בחורף
|
התינוק משלשל בחורף? אל תהיו מופתעים. נגיפים וטפילים מחוללי שלשולים אינם נכנסים לתרדמת חורף ופעילים גם בגשם ובקור. על פי רוב יחלוף השלשול החורפי מעצמו אך מוטב להישאר ערניים. מידע חיוני נוסף לפניכם.
חורף. קר בחוץ אבל בבית חם ונעים. אתם משחקים עם התינוק שלכם על השטיח ולפתע מבחינים בניחוח חשוד ולא נעים. אתם מציצים בחשש לתוך החיתול רק כדי לגלות כי מדובר ביציאה נוזלית וריחנית באופן מיוחד. שלשול.
אמנם מקובל לחשוב כי שלשולים אצל תינוקות הם מכת קיץ, אך השלשול, שהוא דרכו של הגוף להתמודד עם מזהמים שונים, יכול לתקוף בכל עונה. בצד החיובי של העניין, החלק הארי של השלשולים נגרמים מזיהומים לא רציניים ויחלפו מעצמם כעבור פרק זמן קצר. אולם, מוטב להיות ערניים, לעקוב אחר תדירות השלשול ואחרי סימנים של חום, התייבשות ושינויים בהתנהגות, ולפנות לייעוץ רפואי בעת הצורך.
גורמים מרכזיים לשלשולי חורף:
בעוד שבקיץ נגרמים השלשולים, על פי רוב, על ידי בקטריות (חיידקים) כגון אי קולי וסלמונלה, בחורף נגרמים השלשולים בעיקר על ידי טפילים ווירוסים (נגיפים) ובפרט על ידי נגיפים מקבוצת הרוטה.
נגיף הרוטה הוא אחד מהגורמים הנפוצים ביותר לשלשולים בכלל, ובעונות הסתיו והחורף בפרט. הנגיף מדבק מאד ומועבר במגע גוף בגוף ובאמצעות מזון, משטחים וחפצים. הנגיף גורם לשלשולים חריפים ומתמשכים, בעלי ריח חריף במיוחד, ובהעדר טיפול עלול לגרום לאיבוד נוזלים קיצוני ולאשפוז.
כיום, ממליץ משרד הבריאות לחסן את כלל התינוקות כנגד נגיף הרוטה. לפני הגעת החיסון גרם הנגיף לאשפוזם של למעלה מ-4,000 ילדים בשנה.
שלשולים הנגרמים על ידי פרזיטים (טפילים) המופיעים בכל עונות השנה, מועברים, בדרך כלל, באמצעות מים מזוהמים ואוהבים לתקוף את ילדי הגן. שלשול הנגרם על ידי טפילים יהיה מימי במיוחד ועלול להמשך כשבועיים.
לשלשול מסוג זה יוגש, ברוב המקרים, טיפול אנטיביוטי.
שלשולים – סכנות עיקריות
עיקר הסכנה בשלשולים היא התייבשות. תינוק משלשל מאבד נוזלים ומינרלים חיוניים ויש להשיב לו אותם במהירות לפני שייגרם לו נזק. תינוקות רגישים יותר להתייבשות שכן אחוז המים בגופם גבוה יותר, כיוון שהכליות שלהם עדיין אינן מפותחות דיין כדי לווסת את מאזן הנוזלים בגוף ומשום שהם תלויים בגורם שלישי שישקה אותם.
אם התינוק עליז ושמח והעדות היחידה למצבו היא חיתולים ריחניים, אין לכם אלא לדאוג לאספקת נוזלים שוטפת ולהחלפת חיתולים בתדירות גבוהה.
אם השלשול מלווה בחום והקאות ובסימנים מטרידים נוספים כדוגמת:
-
יובש בשפתיים ובלשון
-
מיעוט בהטלת שתן
-
מרפס (פונטנלה) שקוע
-
צמא רב
-
עייפות, רוגז ובכי
-
ירידה במשקל
פנו מייד לרופא לשם קבלת ייעוץ וטיפול רפואי.
שלשולים - הקלה וטיפול
רוב השלשולים נגרמים מזיהומים ויראליים או חיידקיים ויחלפו מעצמם ללא טיפול. שתייה מרובה וצריכת מזונות מותאמים היא דרך מומלצת להתמודד עם הבעיה, ומוטב שלא לתת לתינוקות תכשירים עוצרי שלשול.
לשם הגברת ספיגת נוזלים והשבת מאזן המינרלים לגוף מומלץ להשתמש בתמיסת אלקטרוליטים מאוזנת ומוכנה לשימוש, המיועדת לשם מניעת התייבשות הנובעת מאיבוד מואץ של נוזלים ומלחים עקב שלשולים והקאות.
כתבות נוספות בנושא
רופאי הילדים לעיתים נעזרים בבחינת תכולת החיתול לצורך איבחון תופעות שונות, שכן צבען ומרקמן של היציאות יכולים להעיד על מצבו הבריאותי של ילדכם. אז מה ...
מצד אחד אנחנו לא רוצים לגרור את הילד לרופאים ללא צורך, מצד שני אנחנו לא רוצים להזניח את מצבו. אז איך יודעים מתי מדובר במחלה ויראלית שתחלוף מעצמה ומתי ...
התינוק שלכם משלשל ומקיא? יכול להיות שהוא נדבק בוירוס. וירוס הרוטה הוא אחת הסיבות הנפוצות לשלשולים אצל ילדים עד גיל שנתיים. הוא מדבק מאד ובהיעדר טיפול ...