צור קשר

צור קשר

checked

5 עובדות שאתם חייבים לדעת על ברזל לתינוקות וילדים - ד"ר מוטי חיימי

איזה הורה לא רוצה שהילד שלו יהיה עילוי, מצליח, בולט בתחומו – ויהא זה התחום אשר יהא, העיקר שיזכה לילד מוצלח. התזונה היא תנאי בסיסי להיווצרותם של ילדים גאונים. על מנת שילד יתפתח בצורה תקינה ומיטבית, צריך להיות לו שפע של אבני הבניין ההכרחיות להתפתחותו. בשנים האחרונות המודעות לתזונה נכונה בקרב ילדים עלתה, והורים רבים משקיעים מחשבה בתזונה מאוזנת ומגוונת מגיל הינקות. אחת מאבני הבניין החשובות ביותר בעת גיבוש התזונה לקטנטנים שלנו היא הברזל: זהו אחד מהיסודות להתפתחות טובה של יכולות קוגניטיביות ומוטוריות – דרך התורמת להתפתחותם של ילדים מוצלחים.
 
דוקטור מוטי חיימי
  • יש קשר ישיר בין חסר בברזל לבין עיכוב התפתחותי בתינוקות
  • צריכת הברזל משתנה לאורך כל שנות הילדות וגיל הנעורים
  • הורים רבים אינם מקפידים על מתן ברזל לתינוק מדי יום
  • לא כל תכשירי הברזל שווים!
  • כמות תופעות הלוואי מברזל קטנה בהרבה ממה שנהוג לחשוב
 ד"ר מוטי חיימי הינו מומחה ברפואת ילדים והמטו-אונקולוגיה ילדים

הקשר בין צריכת ברזל לבין ההתפתחות הקוגניטיבית של הילד – חמשת העובדות


עובדה #1 – יש קשר ישיר בין חסר בברזל לבין עיכוב התפתחותי בתינוקות

 

כפי שהוכח במחקרים רבים, חסר בברזל בגילאי הינקות משפיע באופן שלילי על היכולות המוטוריות והקוגניטיביות של ילדים – החל ביכולת שלהם להעביר צעצוע מיד ליד באופן תואם גיל ולשמור על קשר עין, ועד להישגים בלימודים בגילאים מאוחרים יותר, רמת המשכל, יכולת הריכוז ואפילו הנטייה להפרעות קשב וריכוז.

המחקרים מראים כי אף היכולת החברתית והתקשורת עם הסביבה עשויות להיפגע בשל מחסור בברזל בגיל צעיר. זאת ועוד: ילדים הסובלים מאנמיה אשר קיבלו טיפול להוספת ברזל בגופם (שכן מחסור בברזל הוא מהגורמים המרכזיים לאנמיה בגילאים צעירים) הראו לאורך זמן שיפור ביכולות הקוגניטיביות.

ההוכחות המחקריות הובילו את משרד הבריאות הישראלי להוציא הנחיה גורפת שלפיה יש לתסף טיפות ברזל לתינוקות בישראל החל מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה וחצי באופן יומיומי, על מנת לוודא שלא יגיע למצב של חסר בברזל או של אנמיה שעלולה לגרום לעיכוב התפתחותי.
לקראת גיל 9 חודשים עד שנה - נהוג לעשות ספירת דם שתדגים את ערך ההמוגלובין ותרמז על המצאות חסר בברזל, ממצא שניתן לתקן ע"י העלאת מינון הברזל היומי.
 

עובדה #2 - צריכת הברזל משתנה לאורך כל שנות הילדות וגיל הנעורים


תינוק נולד עם מאגרי ברזל המספיקים לו למספר חודשים וברגע שהמאגרים מידלדלים ומתחילה תקופה של גדילה מואצת והתפתחות המוח - צריכת הברזל עולה מאוד. לכן חשוב לוודא שאתם מספקים לתינוק את כל הברזל שהוא זקוק לו.

גם בהמשך חייו של הילד במידה ומופיעים תסמינים כמו עייפות, עצבנות, עור חיוור וחוסר תיאבון לא מוסבר שיכולים להעיד על התפתחותה של אנמיה- חשוב לבצע ספירת דם כדי לוודא כי הילד אינו סובל ממחסור בברזל.
כדאי לתת תשומת לב מיוחדת בגיל ההתבגרות, זהו גיל של גדילה מואצת ובו יש צורך מוגבר בברזל. התזונה של הרבה מהמתבגרים לרוב אינה מאוזנת ומספקת ולכן מן הראוי להגיע בתקופה זו לרופא הילדים, ולשקול ביצוע ספירת דם, לעקוב ולטפל בתוסף ברזל בעת הצורך. 
 

עובדה #3 - הורים רבים אינם מקפידים על מתן ברזל לתינוק מדי יום

במחקר שנערך בקרב 480 אמהות לתינוקות עד גיל שנה (עבור המותג טיפטיפות פריפל), נמצא כי אחד מתוך שלושה זוגות הורים אינו מקפיד על מתן יומיומי של ברזל לפעוט, וזאת על אף המלצת משרד הבריאות לספק לכל ילד מגיל ארבעה חודשים ועד שנה וחצי תוספת של ברזל ממקור חיצוני.
המחקר הראה בנוסף, שככל שמספר הילדים בבית עולה, כך ההקפדה על מתן ברזל יורדת.
לאור חשיבות הנושא ועל מנת שלא לשכוח להקפיד ולתת את טיפות הברזל מדי יום, מומלץ לחבר את פעולת מתן הברזל לפעילות יומיומית אחרת כגון הרחצה באמבטיה וכך גם להימנע מהכתמת הבגדים.

 

עובדה #4 – לא כל תכשירי הברזל שווים!


בישראל ישנם לא מעט תכשירי ברזל, אך ההבדלים ביניהם עשויים להיות משמעותיים.
מומלץ להבדיל בין ברזל כתרופה ללא מרשם הנמכר בבית המרקחת על ידי רוקח לבין ברזל כתוסף תזונה הנמכר על המדף ברשתות הפארם או אונליין ללא פיקוח.
על מנת לקבל סיווג של תרופה ללא מרשם, היצרן צריך להוכיח במחקרים קליניים שהתרופה יעילה בהעלאת רמות הברזל בדם. בנוסף תרופות נתונות לפיקוח קפדני של משרד הבריאות ולהן חובת הוכחה לגבי בטיחות בשימוש, תנאי ייצור קפדניים ועמידה בסטנדרטים מחמירים.
תוספי תזונה, לעומת זאת, מכילים ברזל אך יעילותם אינה מוכחת והם אינם מחויבים באותם הסטנדרטים, ולכן קשה לקבוע לגביהם עד כמה הם יעילים במניעת אנמיה ולטיפול בה במידת הצורך (על כן גם לא תראו עליהם התוויה רפואית).

עובדה #5- כמות תופעות הלוואי מברזל קטנה בהרבה ממה שנהוג לחשוב


בהמשך לסעיף הקודם חשוב לדעת, ובניגוד לדעה הרווחת, שלא כל ברזל ממקור חיצוני גורם לתופעות לוואי. ישנן תרופות ללא מרשם המכילות קומפלקס ברזל מתקדם, שמערכת העיכול מתמודדת איתו בצורה טובה ואף כאלה שניתנים לבליעה בסמוך למוצרי חלב או תמ"ל.
לאור היתרונות הרבים של הברזל לתינוק - חשוב להקפיד ולתת טיפות ברזל כנדרש, אך במידה ויש רגישות או חשש של ההורים, אפשר לשקול להתחיל במינון נמוך יותר ולעלות את המינון בהדרגה כדי להקל על העומס שעימו מתמודדת מערכת העיכול בגיל צעיר במיוחד סביב תחילת תקופת הטעימות והמעבר למוצקים.

 

עבור לתוכן העמוד