הצינון שאינו נגמר
|
אם אתם הורים לתינוקות מוטב שתכירו בעובדה כי הצינון וסימן ההיכר הטורדני שלו – הנזלת, ילוו אתכם עוד לזמן מה. כמה זמן? זו שאלה טובה. תינוקות עלולים לסבול מצינון ותופעותיו אפילו 12 פעמים בשנה. מהן הסיבות לכך ומה אפשר לעשות? מידע שימושי לפניכם
עבור הווירוסים, תינוקות הם מטרה אידיאלית. מערכת החיסון שלהם עודנה שברירית ורגישה והם נוטים "לאמץ" כל נגיף הנקרא בדרכם. גם מקורה של ההצטננות הוא בווירוס התוקף את דרכי הנשימה העליונות וגורם לדלקת ולנזלת. לפיכך, היא איננה קשורה במזג האוויר, ואפשר להדבק בה לאורך כל השנה, לא רק בעונות הקרות.
טיפול תרופתי בווירוסים מחוללי צינון אמנם אין, אך זמן ההחלמה מהצטננות פשוטה עומד בממוצע על כשבוע. אלו הן הבשורות הטובות. הבשורות הרעות הן שעקב נסיבות שונות עלולים תינוקות לסבול מהצטננות עד כ-12 פעמים בשנה, לעיתים בזו אחר זו, עד שנדמה שהנזלת היא חלק בלתי נפרד מקיומם.
הסיבות להצטננות ממושכת אצל תינוקות
מלבד חוסר הבשלות של מערכת החיסון ישנן סיבות נוספות לצינון ולנזלת ממושכים אצל תינוקות:
-
למעלה מ-200 סוגים של וירוסים גורמים להצטננות. מערכת החיסון הצעירה צריכה להתמודד עם כל אחד ואחד מהם באופן נפרד על מנת לפתח נוגדנים כנגדו. משמעות הדבר היא שההצטננות של השבוע איננה בהכרח ההמשך של ההצטננות של השבוע שעבר, אלא ייתכן ומדבור בתוצאה של וירוס אחר.
-
תינוקות נדבקים בהצטננות בדרכים שונות, ביניהן באמצעות מגע במשטחים נגועים. ככל שהתינוק גדל כך הוא מגלה יותר ויותר את העולם סביבו בכל האמצעים העומדים לרשותו, ביניהם נגיעה וליקוק. ליקוק או מגע עם חפץ נגוע והכנסת אצבעות לעיניים או לאף, מספיקים לווירוס כדי להקים התנחלות בגופו של התינוק.
-
על אף שהצטננות אינה קשורה למזג האוויר, חודשי החורף הם מועדים יותר להתפרצות המחלה. היעדר אוורור ושהיה בחללים סגורים מאפשרים הדבקה מהירה ונשנית, בעיקר בגני ילדים. חימום חללים, המייבש את האוויר, פוגע ברירית האף ומחליש את יכולת ההתנגדות שלה בפני מתקפות וירוסים.
איך מטפלים במטרד הנזלת?
בעזרת הנזלת נלחם התינוק המצונן בזיהום בדרכי הנשימה העליונות. הנזלת אמנם איננה מחלה אך יכולה, בעיקר לאורך זמן, להפוך למטרד של ממש (ולא רק ויזואלי). כיוון שתינוקות טרם רכשו את מיומנות קינוח האף, גודש הנזלת והאף הסתום עלולים לגרום להם לקשיי אכילה ושינה, לשיעול טורדני, ובמקרים מסוימים אף חום וחולשה.
בהיעדר טיפול תרופתי כנגד וירוסים מחוללי צינון, לא נותר אלא לנסות ולהקל על התינוקות באמצעות מגוון שיטות, תכשירים ומוצרים המותאמים להם:
- צריכת נוזלים: נזלת ממושכת גורמת לאובדן נוזלים וחשוב לוודא כי התינוק צורך די נוזלים. לתינוק יונק מוטב להוסיף הנקה נוספת, ליתר ביטחון.
- הגבהת המזרון: הנחת מגבת או כרית תחת המזרון תיצור זווית שתקל על הנשימה ותמנע מהנזלת לחדור לגרון.
- הוספת לחות: שימוש במכשיר אדים או אמבטיה חמה יעלו את אחוזי הלחות באוויר ויקלו על הנשימה.
- טפטוף שמנים לפתיחת דרכי הנשימה: תמציות ארומוטרפיות, דוגמת השמנים של טפטפים מכילות אקליפטוס ומנטה וידועות בסגולותיהן המחטאות והמרעננות. ניתן להוסיפן למכשיר האדים החמים או לטפטף על מיטת התינוק.
- שימוש במגבונים: עדינים היפו אלרגניים המכילים אלוורה וחומרים מרגיעים אחרים דוגמת טפטפים מגבונים לאף לניקוי האף.
- טיפול ביובש ואדמומיות: בטפטפים אפג'ל המועשר בוויטמין E ובאלוורה, יעזרו לאדמומיות, ליובש ולגירויים סביב האף הנגרמים עקב קינוחים תכופים.
- הקלה על גודש באף: מי מלח לתינוקות מייבשים את הנזלת ומסייעים בפתיחת דרכי הנשימה. טפטפים תרסיס מי ים מכיל מי ים בעלי ריכוז מלחים אופטימאלי וניתן להשתמש בו מגיל לידה.
- קיימות תרופות להפחתת הגודש באף הניתנות עד גיל שש במרשם רופא.
כתבות נוספות בנושא
נזלת, ליחה, ושיעול הן בין התופעות השכיחות ביותר בקרב תינוקות ופעוטות בעונה הקרה. מעבר לקושי בנשימה ולחולשה הכללית, קטנטנים מצוננים רבים סובלים גם ...
מדי שנה כשהטמפרטורות יורדות, האף של הקטנטנים מתחיל לדלוף. אז מה הטיפול היעיל ביותר נגד נזלת? אם נראה לכם שרק עכשיו הילד סיים עם הנזלת אבל שוב היא ...
הורים רבים לתינוקות ופעוטות מתלוננים על נזלת אצל תינוקות שלא עוברת. מצד אחד, הילד במצב רוח טוב, משחק, אוכל ואין לו חום, ומצד שני – קשה לו להירדם ...
אחד הנושאים החמים ביותר לקראת כל חורף הוא החיסון נגד שפעת. משרד הבריאות אמנם ממליץ על חיסון נגד שפעת לכל האוכלוסייה מעל גיל 6 חודשים, אך הדיעות של ...