תולעים בקרב תינוקות וילדים – התשובות לכל השאלות
זוהי תופעה לא נעימה, שעלולה לעלות את מפלס הלחץ וגם את להרתיע כל הורה: הרגע בו הוא מבחין בתולעים אצל הבייבי שלו, או לכל הפחות חושד בהימצאותן. תולעים אצל פעוטות הן טפילים המופיעים במערכת העיכול. זוהי תופעה שכיחה בקרב תינוקות וילדים, אם כי גם מבוגרים עלולים להדבק ממנה.
במדריך הבא נסביר לכם כיצד בדיוק מזהים את התופעה, ממה היא נובעת ומה אפשר לעשות כדי להקל על הילדים.
אילו תולעים נפוצות בקרב תינוקות וילדים?
חשוב להדגיש שאצל תינוקות וילדים עלולים להופיע סוגים שונים של תולעים, אולם התולעים השכיחות ביותר באוכלוסייה זו הן תולעי הסיכה (אנטרביאזיס) המופיעות בפי הטבעת או בטוסיק. תולעים אלה הן לבנות, דקות וקטנות, כאשר אורכן עומד על כ-10-2 מ"מ בלבד.
התולעים מופיעות בטוסיק אצל תינוקות, בפי הטבעת ובצואה - אליהם הן מגיעות מהמעיים. התולעים מטילות אינספור ביצים, בהן אי אפשר להבחין למעט באמצעות מיקרוסקופ.
האם תולעי הסיכה מסוכנות?
החדשות המעודדות הן שלמעט חוסר הנוחות לתינוק הכרוכה בהופעה של התולעים, עקב הגרד והתחושה הלא נעימה, הן לא מסוכנות.
כיצד נדבקים בתולעים?
רבים מאיתנו משייכים הדבקה בתולעים לבעיות של חוסר היגיינה ואכן – תנאים של חוסר היגיינה בהחלט עלולים להשפיע על הסבירות להופעת תולעים. אי הקפדה על שטיפת ידיים של ההורה או הילד, כמו גם חוסר היגיינה במהלך החלפת חיתולים, הם גורמים עיקריים לבעיה.
להופעת תולעים אצל תינוקות עשויות להיות סיבות נוספות. ההידבקות בתולעים תהיה בדרך כלל מאדם לאדם, או לחלופין במגע של הילד עם משטחים נגועים: מגבות, מצעים, צעצועים וכן הלאה. אכילה של מזון נגוע או משחק בארגז חול הם תרחישים אחרים, שכיחים בהחלט. ברמה הכללית מקומות צפופים, דוגמת בתי חולים וגני ילדים, הם בעלי סיכון מוגבר להדבקה.
איך נדע שהתינוק שלנו סובל מתולעים?
בהרבה מאוד מקרים, ניתן להבחין בתולעים באופן חזותי: תולעים בפי הטבעת נראות כמו פסים לבנים בעובי שערה, שנמצאים כמובן בתנועה, ואפשר להבחין בהם. בתינוקות קל יותר יחסית להבחין בהם בעת החלפת החיתול או בצואה עצמה שמצטברת בחיתול. אצל ילדים גדולים יותר שכבר גמולים מחיתולים זה מעט קשה יותר ומצריך הסתכלות קפדנית ועדיף בעזרת פנס ובשעות הלילה המאוחרות שבהן התולעים פעילות יותר.
פעמים רבות, המפתח להבנת התופעה הוא בהתנהגות של הילדים. במקרה של פעוטות, בהיעדר יכולת תקשורת מילולית ברורה, תוכלו לשים לב לבכי פתאומי ולתחושה של אי שקט כללי בלילה, מכיוון שנדידה של תולעים בטוסיק אצל ילדים בשעות הלילה עלולה לגרום גם לקשיי שינה, גרד מציק ומתסכל או לנקישת שיניים במהלך השינה. תופעות אפשריות נוספות הן גרד באזור הטוסיק, אדמומיות, כאבי בטן, בחילות, הקאות וחוסר עלייה במשקל, גם אם נראה שתזונת הילד היא תקינה.
כיצד ניתן לטפל בתולעים בתינוקות ובילדים?
בעיות של תולעים אצל תינוקות לא צפויות להיפתר בכוחות עצמן, אלא צפויות להמשיך ואף להחמיר בהיעדר טיפול. כיום ניתן לטפל בתרופות ייעודיות להשמדת התולעים, הנפוצה ביניהן היא "ורמוקס", תרופת מרשם המגיעה בצורה של טבליות או סירופ. חשוב להדגיש שעד שלהי 2018, התרופה הייתה מותרת לשימוש רק מגיל שנתיים ומעלה. כיום ההנחיות הרשמיות של משרד הבריאות מאפשרות שימוש מגיל חצי שנה, אם כי רופאים רבים יעדיפו שלא לתת אותה לילדים מתחת לגיל שנה או אפילו שנתיים. בגילאים מוקדמים יותר הטיפול התרופתי אינו אפשרי, ולכן עיקר המאמצים הם על מניעת ההידבקות (בכל מקרה, הסבירות להופעת תולעים בתינוקות נמוכים עד גיל הגן).
ניתן לנסות להתמודד עם תופעת התולעים באמצעות טיפולים טבעיים, או אפילו "תרופות סבתא": למעשה, ידועים כיום עשרות רבות של פתרונות, חלקם יעילים יותר וחלקם פחות, וכמעט כולם אינם מוכחים מחקרית. בין הטיפולים שמועלים בהקשר הזה ניתן למנות למשל מריחת חמאת שיאה או וזלין שמקשות את יציאת התולעים מפי הטבעת.
תרופת סבתא נוספת להקלה זמנית היא טריק הגיגית ומי הסוכר – מילוי גיגית מים בחצי כוס סוכר וטבילה בה במשך כמה דקות על מנת לעודד את יציאת התולעים החוצה למי הסוכר.
ואיך ניתן למנוע הדבקה חוזרת בתולעים?
רצוי שבכל משפחה יקפידו על היגיינה בסיסית, על מנת לצמצם את הסיכויים להדבקה חוזרת אצל ילדים. הקפדה על רחיצת ידיים וגזירת ציפורניים עשויה לתרום אף היא. רצוי לבצע הפרדת מקלחות ולא לחלוק מגבות בין בני הבית. אם גיליתם תולעים אצל הפעוט שלכם, חשוב לכבס את הבגדים והמצעים במיידי, בטמפרטורה של 60 מעלות לפחות, במטרה להשמיד את ביצי התולעים.
ישנם מזונות אשר נחשבים יעילים במניעה של התרבות התולעים במעיים וביניהם שום חי, כרוב חי וגרעיני דלעת (ולפעוטות ניתן להשתמש בחמאת גרעיני דלעת) וכמו כן כורכומין, ג'ינג'ר.
בניגוד לכך מזונות מתוקים ידועים כתורמים להתרבות ולשגשוג של תולעי המעיים ולכן מומלץ להמנע מהם ככל האפשר ובמיוחד מסוכר מעובד ופחמימות ריקות כמו קמח לבן.