צור קשר

צור קשר

checked

תכשירים נגד גזים אצל תינוקות: טבעי זה טוב?

  • תכשירים טבעיים והומאופטיים, חליטות תה או תרכיזים מוגדרים במשרד הבריאות כתוספי תזונה, ואישורם נמצא בטיפול המחלקה לתזונה במשרד הבריאות. הליך הבדיקה של תוספי תזונה שונה מזה של תרופות, וקשור בעיקר לאימות רשימת המרכיבים מול מה שמופיע על האריזה.
  • תוספי התזונה אינם נבדקים במחקרים קליניים ואינם נדרשים לעמוד בדרישות המקובלות ברפואה המודרנית.
  • תכשירים רפואיים נמצאים בפיקוח אגף הרוקחות של משרד הבריאות. לפי תקנות הרוקחים, תרופה נרשמת בפנקס התרופות של מדינת ישראל רק לאחר שהוכחה יעילותה, בטיחותה ואיכותה , וההחלטה לגבי רישום תרופה מתקבלת רק לאחר שהמידע שמוגש מחברת התרופות נבדק ביסודיות ובביקורתיות.

30% מהתינוקות עד גיל שלושה חודשים סובלים מגזים או בשמם המקצועי קוליק. מגוון התכשירים המיועדים להקלה על גזים הוא רחב, לכן לפני שאתם בוחרים במה להשתמש כדאי שתכירו את ההבדלים בין התכשירים השונים

  1. תכשיר טבעי להקלה על גזים
  2. תכשיר רפואי להקלה על גזים
  3. הבחנה בין תכשיר רפואי לתוספי תזונה

הורים רבים מתקשים לעמוד מול בכי של תינוק רך שסובל מגזים ומחפשים דרכים שיקלו עליו את ההתמודדות ויפחיתו את כאבי הבטן. השיטות לטיפול במקרי גזים אצל תינוקות כוללות בעיקר עיסויים או ערסול, אך כשהן לא מצליחות להקל על הכאבים ניתן להשתמש בתכשירים.

מגוון התכשירים להקלה על גזים הוא רחב, וכדי לבחור תכשיר מתאים חשוב להכיר את ההבדלים בין התכשירים השונים להקלה על כאבי גזים שנחלקים לשני סוגים עיקריים: תכשירים רפואיים ותכשירים טבעיים. כל אחד מהם עובר תהליך שונה של אישורים במשרד הבריאות ועליו לעמוד בחוקים שונים בנוגע למינון, תכולה, שיווק ואחסון.

 

מהו תכשיר טבעי להקלה על גזים?

תכשירים טבעיים והומאופטיים, חליטות תה או תרכיזים מוגדרים במשרד הבריאות כתוספי תזונה, ואישורם נמצא בטיפול המחלקה לתזונה במשרד הבריאות. הליך הבדיקה של תוספי תזונה שונה מזה של תרופות, וקשור בעיקר לאימות רשימת המרכיבים מול מה שמופיע על האריזה. היבואנים והמשווקים של תוספי תזונה אינם נדרשים להציג את יעילותו של התכשיר, ולכן מרבית תוספי התזונה אינם נבדקים במחקרים קליניים .  הליך האישור המקוצר לתוספי תזונה נובע מגישת משרד הבריאות לפיה מוצרים אלו אינם באים להחליף טיפול רפואי מקובל, ולכן אינן נדרשים לעמוד בדרישות המקובלות ברפואה המודרנית. 

כמו כן, משרד הבריאות אינו ממליץ על מתן תוספי תזונה לתינוקות ופעוטות , שכן הם מכילים מרכיבים פעילים שמשפיעים על גוף האדם, והשפעתם על גוף קטן יכולה להיות חריפה וכן, הם מכילים אלכוהול וסוכרים שעשויים למכר את התינוק ולפגוע בתזונתו . משרד הבריאות מנחה את ההורים להתייעץ עם רופא הילדים לפני מתן תכשירים שונים לתינוקם.

 

מהם תכשירים רפואיים להקלה על גזים?

תכשירים רפואיים נמצאים בפיקוח אגף הרוקחות של משרד הבריאות. לפי תקנות הרוקחים, תרופה נרשמת בפנקס התרופות של מדינת ישראל רק לאחר שהוכחה יעילותה, בטיחותה ואיכותה , וההחלטה לגבי רישום תרופה מתקבלת רק לאחר שהמידע שמוגש מחברת התרופות נבדק ביסודיות ובביקורתיות.

להבדיל מתוספי התזונה, משרד הבריאות מוודא שכל תרופה ותכשיר רפואי המשווק בישראל עברו ניסויים ומבחנים קליניים לפי הנהלים, במטרה לאפשר לרופאים לרשום תרופות למטופליהם בבטחה וללא חשש. כמו כן, תכשירים רפואיים נדרשים לעבור גם מבחן יציבות, שבוחן את יכולת העמידות של התרופה לאחר הפתיחה. נושא זה חשוב בעיקר בתכשירים לתינוקות שנפתחים בתדירות גבוהה לאורך תקופה ארוכה.

כיצד ניתן להבחין בין תכשיר רפואי לתוסף תזונה?

  • עיינו ברישום על האריזה : בתכשיר רפואי המילים תוסף תזונה אינן מופיעות על האריזה. 
  • עיינו בעלון לצרכן : עלון של תרופה צריך לעבור את אישור משרד הבריאות ולכן בנוי בפורמט קבוע ומוגדר מראש.
  • בדקו היכן המוצר נמכר : תרופות ותכשירים רפואיים, גם כאלה שאינם מצריכים מרשם רופא, נמכרים בבתי מרקחת המורשים למכור תרופות ומאפשרים תנאי אחסנה נאותים לתרופות. תוספי תזונה נמכרים, גם בחנויות הטבע, מחלקות הטבע של רשתות הפארם או בחנויות התינוקות.
  • ודאו שהמינון המוצע מדויק ומותאם לתינוקות : תכשירים רפואיים נדרשים להציג מידע לגבי מינון מדויק לפי גיל התינוק ומשקלו, וכן עליהם לאפשר מתן מינון מדויק בעזרת טפטפת, מזרק או אמצעי אחר.
  • בדקו אם לתכשיר יש התוויה רפואית : תוסף תזונה שלא הצליח להוכיח באופן מחקרי את יעילותו אינו רשאי לפרסם תועלת רפואית, ולכן ישתמש בניסוח מעורפל, כמו: מסייע בהקלה על כאבי גזים, או שאפילו לא יציין כלל תועלת רפואית. בתרופה שיעילותה הוכחה השימוש הרפואי שלה מצוין במפורש על גבי האריזה. 
  • התייעצו עם הרוקח או הרופא : במקרים בהם יש לכם ספק לגבי המוצר שבו אתם משתמשים, פנו לייעוץ עם רוקח מוסמך או רופא ילדים. הם יוכלו לסייע לכם להבחין בין תרופות ותוספי תזונה ולהבטיח לכם מתן תכשיר איכותי ויעיל לילדכם.

כתבות נוספות בנושא

גזים אצל תינוקות? האם ניתן לטפל באופן טבעי?

גזים אצל תינוקות? האם ניתן לטפל באופן טבעי?

אחת הבעיות הרפואיות הנפוצות בקרב תינוקות היא תופעת הגזים (קוליק). אם התינוק שלכם חסר מנוחה למשך פרקי זמן קבועים, בייחוד בשעות הערב והלילה, ובוכה שעות ...

לא להגזים עם הגזים

לא להגזים עם הגזים

למרות שתינוקות רבים סובלים בחודשים הראשונים לחייהם מגזים, לרפואה המודרנית עדיין אין פתרון מוכח לבעיה. מלבד עצות סבתא אפשר רק להמליץ על טיפול תרופתי ...

מאימהות לאימהות: שיטות להקלה בגזים

מאימהות לאימהות: שיטות להקלה בגזים

זה מתחיל די מוקדם, שבועיים-שלושה אחרי הלידה, זה לא מסוכן ולא יכול לגרום לבעיות בריאותיות, אבל גזים אצל תינוקות גוררים התקפי בכי מתמשכים וקורעי לב. לכן ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד