צור קשר

צור קשר

checked

מה למדנו מהקורונה ואיך נייצר יציבות אצל הקטנטנים גם בתקופה של חוסר ודאות?

כתבה אדלר
  • תינוקות וילדים זקוקים לשגרה, בין אם השגרה היא בבית או במסגרת החינוכית. כאשר פעוט יודע מה צפוי לו הוא מקבל תחושה של ביטחון, הוא רגוע יותר וגם נוטה לשתף יותר פעולה.
  • כשמדובר בתינוקות או פעוטות, חפץ מעבר הוא כלי מדהים להגברת תחושת הביטחון.
  • כשמדובר בילדים גדולים יותר, ישנן החלטות שההורים צריכים לקבל אך עם זאת ניתן להתייעץ עם הילדים ולהחליט בנושאים שכן מתאימים לגילם.
  • היו קשובים לילדים וגלו הכלה ואהדה כלפי תחושותיהם.


ללא הכנה מוקדמת, נכנסה הקורונה לחיינו. 9 שבועות מחוץ לשגרה, מחוץ לכל מה שהיינו רגילים. מה שבתחילת הדרך הפתיע אותנו, הפך להיות הרגל, מה שבהתחלה היה לא יאומן, הפך להיות חלק מהמציאות. במהירות הסתגלנו, התרגלנו, הגמשנו, קיבלנו, הכלנו. בהתחלה ראינו יותר את הרע, אך אט אט מצאנו את הטוב, צלחנו יום ועוד יום ויצאנו מחוזקים.
הגיע הרגע בו המשק כבר נפתח בהדרגה, ההנחיות התרחבו והמרחב הפרטי שלנו גדל, כמה חיכינו וציפינו שהחיים ישובו למסלולם ופתאום כשהשגרה התקרבה עלו חששות בנוגע לדרך שבה כל בני המשפחה יחזרו לתלם.
תינוקות וילדים זקוקים לשגרה, בין אם השגרה היא בבית או במסגרת החינוכית. כאשר פעוט יודע מה צפוי לו הוא מקבל תחושה של ביטחון, הוא רגוע יותר וגם נוטה לשתף יותר פעולה. עם זאת, הקורונה לימדה אותנו שלפעמים השגרה מתערערת וחשוב שיהיו לנו הכלים לצאת מהשגרה וגם לחזור אליה בצורה קלה יותר.

אז מה עושים?

• כשמדובר בתינוקות או פעוטות, חפץ מעבר הוא כלי מדהים להגברת תחושת הביטחון. מדובר בחפץ כמו מוצץ, שמיכה או חיתול טטרה נעים, דובון או צעצוע שהילד מאד אוהב. החפץ יכול ללוות אותו גם בבית וגם במסגרות כך שגם שהשגרה משתנה והמיקום אחר, החפץ תמיד נשאר קבוע ויספק לתינוק או לפעוט נחמה.
• כשמדובר בילדים גדולים יותר, ישנן החלטות שההורים צריכים להגיע אליהן בצורה נחרצת ומבלי להתייעץ עם הילדים כמו האם לחזור למסגרת החינוכית או לחוג. עם זאת, על מנת שהילדים ירגישו שהם מעורבים ושיש להם שליטה, נסו להתייעץ עמם ולתת להם להחליט בנושאים שכן מתאימים לגילם כמו לדוגמא – מה נעשה היום, מה אתה רוצה שנכין לארוחת הערב, או מתי אתה רוצה להתקלח.
• ישיבות משפחתיות הן דבר מגבש ומהנה, הוא נותן לילדים תחושה של שייכות ומאפשר להם לקבל מידע ולשאול שאלות. כדאי לכנס את כל בני המשפחה לשיחה ולהסבר איך יראה השבוע הקרוב– מי הולך לעבודה, מי מחזיר את הילדים מהמסגרות וכדומה.
• היו קשובים לילדים – נסו להבין מהם איך הם מרגישים, אם יש להם חששות ופחדים ואם יש להם שאלות. ענו להם בכנות אך בצורה מעודנת ומותאמת גיל, היו קשובים גם לדברים שנאמרים כדרך אגב בזמן משחק ולסימנים לא מילוליים שעשויים להצביע על לחץ או חששות שמעסיקים אותם.
• גלו הכלה ואהדה כלפי התחושות שהילדים מעלים. אם ילד אומר שקשה לו, אל תאמרו לו שטויות והכל יהיה בסדר. שקפו את רגשותיו והביעו הזדהות: "אני מבין, זה באמת לא קל לחזור להתנהל עם סדר יום ודרישות בגן לאחר זמן רב בבית".
• בתקופה שהיא מעט לא יציבה ויש הרבה חוסר ודאות, נסו לייצר מספר עוגנים שישארו קבועים גם אם הנסיבות ישתנו, על מנת לייצר אי של יציבות בתקופה מבולבלת. למשל הקפידו על שעת הליכה לישון, טקס קבוע לקראת השינה, שגרת השכמה בבוקר או כל דבר אחר שמתאים לשגרת חייכם ועליו תוכלו להקפיד בקלות יחסית.

אפילו טוב יצא מזה

היכולת שלנו להסתגל למציאות משתנה, מחזקת אותנו. אנחנו מצליחים לייצר בכל מצב חדש התאמות והגמשה של עמדות על מנת לחיות בשלום עם השינוי. אין לנו שליטה על המציאות או על הנסיבות אולם, יש לנו יכולת לבחור כיצד נחיה ונתמודד עמן.
הילדים שלנו לומדים דרכנו שניתן להסתגל למצבים חדשים, שונים ולא מוכרים. הם רואים כיצד ניתן שוב ושוב לייצר תחושה חיובית גם במצב שהוא לא מוכר וחדש.

 

כתבה: יהודית אוליבר, מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך

 

אדלר

כתבות נוספות בנושא

עיכוב התפתחותי רב תחומי

עיכוב התפתחותי רב תחומי

התקופה הראשונה של החיים, מהלידה ועד גיל שלוש, היא התקופה הכי משמעותית מבחינה התפתחותית של רוב מערכות הגוף. עד גיל שנה נפח המח מכפיל את עצמו ועוד כ15% ...

התפתחות תינוקות: אין גיל צעיר מדי למשחק

התפתחות תינוקות: אין גיל צעיר מדי למשחק

אחת הדרכים המהנות והיעילות ביותר ללמידה בכל גיל היא באמצעות משחק, בעיקר עבור ילדים ותינוקות. דרך משחקים אפשר ללמד את הקטנטנים לחזק את חגורת הכתפיים, ...

התפתחות תינוקות: תזונה נכונה מסייעת להתפתחות תקינה

התפתחות תינוקות: תזונה נכונה מסייעת להתפתחות תקינה

מהטעימה הראשונה בגיל ארבעה חודשים ועד להפיכתם לבוגרים: לתזונה יש השפעה מכרעת על התפתחותם של תינוקות ופעוטות. לכן, חשוב לוודא כי הם מקבלים את כל יסודות ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד