התפתחות תינוקות: תזונה נכונה מסייעת להתפתחות תקינה
|
מהטעימה הראשונה בגיל ארבעה חודשים ועד להפיכתם לבוגרים: לתזונה יש השפעה מכרעת על התפתחותם של תינוקות ופעוטות. לכן, חשוב לוודא כי הם מקבלים את כל יסודות המזון החשובים, ובכללם ויטמינים, מינרלים וברזל, כדי למנוע אנמיה ולסייע להתפתחות תקינה
תינוקות גדלים בקצב מואץ. תוך מספר שבועות מלידתם הם מכפילים ואז משלשים את משקל גופם, ויחד איתם גדלות ומתפתחות כל מערכות גופם. כשהם הופכים מתינוקות לפעוטות הגדילה אמנם מתמתנת מעט, אך התזונה נשארת חשובה באותה מידה. המזון שהילדים מקבלים מהווה את אבני הבניין להתפתחותם הפיזית והקוגניטיבית, לכן כל ילד בבית הוא הזדמנות מצוינת לרכישת הרגלי תזונה נכונה לו, ולכל המשפחה.
ככל שעובר הזמן הבקבוקים וההנקות הולכים ומתמעטים, ולכן למגוון המזונות יש השפעה על כל התהליך ההתפתחות. לדוגמא ברזל מסייע במניעת אנמיה אצל תינוקות, שבגיל זה של גדילה מואצת עשויה להתפתח במהירות. מחקרים גילו כי אחד הסממנים להפרעות קשב וריכוז ולאיחור התפתחותי הוא אנמיה בגיל צעיר.
כמה הם צריכים לאכול?
פעוטות צורכים כ-1000-1400 קלוריות ביום בהתאם לגילם, גודלם ורמת הפעילות שלהם, אך יש משמעות גבוהה למקורות המזון מהם מגיעות הקלוריות. קלוריות ריקות שמגיעות מחטיפים, ממתקים וסוכרים אמנם יעלו את המאזן הקלורי היומי אך לא יתנו לילדכם את מה שדרוש לו כדי להתפתח. מאזן תזונתי יומי לגיל שנתיים לדוגמה:
-
דגנים: 2-3 מנות ביום, כשמנה יכולה להיות פרוסת לחם, כוס דגני בוקר או חצי כוס אורז. מומלץ שמחצית מכמות הדגנים תהיה מבוססת על דגנים מלאים.
-
ירקות: 1 כוס ירקות ביום.
-
פירות: 1 כוס פירות ביום.
-
מוצרי חלב: 2 כוסות ביום, כולל חלב, יוגורט, גבינה וכדומה.
-
מוצרי בשר, ביצים וקטניות: 2 מנות ביום, כשמנה כוללת ביצה אחת, כרבע כוס קטניות מבושלות או 30 גרם בשר.
כמה ברזל מומלץ לצרוך?
תינוקות ופעוטות זקוקים לפחות לשבעה מיליגרם ברזל ביום. הברזל שעימו נולדו מספיק להם לארבעת חודשי החיים הראשונים ואחרי זה הם זקוקים להשלמה תזונתית או לתוסף ברזל. הבעיה: המזון העשיר ביותר בברזל הוא בשר, ובמיוחד בשר אדום, אך מרבית סוגי הבשר בישראל עוברים הכשרה שמפחיתה את רמת הברזל בהם. זוהי אחת הסיבות לשמה אנמיה בקרב תינוקות ופעוטות נפוצה יותר בישראל בהשוואה למדינות מפותחות אחרות.
סיבה נוספת היא שחלב פרה מכיל רמות ברזל נמוכות, ומחקרים מראים כי הוא אף מעכב ספיגת הברזל ממקורות מזון אחרים. נמצא כי תינוקות ופעוטות שניזונים מחלב פרה באמצעות תמ"ל או משקאות אחרים נמצאים בסיכון רב יותר לפיתוח אנמיה מחוסר ברזל בהשוואה לתינוקות יונקים. לכן, כדי למנוע אנמיה שנובעת מחוסר ברזל, רצוי להקפיד על הכללים הבאים:
-
הגבילו את צריכת מוצרי החלב ביום, וודאו שתהיה לפחות ארוחה אחת ביום שלא תכיל כלל מוצרי חלב. בארוחה זו רצוי לתת בשר.
-
הקפידו על צריכה יומית גבוהה של מזונות עשירים בברזל, בהם: בשר אדום, עוף, דגים, דגנים מלאים, שעועית וטופו.
-
בעת הגשת מזון שעשיר בברזל שלבו בארוחה גם מזון שמכיל ויטמין C, כמו עגבניות, תפוזים, ברוקולי ותותים. נמצא כי ויטמין C מסייע לספיגת הברזל בגוף.
-
הקפידו להשתמש בתוסף ברזל שאושר על ידי משרד הבריאות למניעת אנמיה בקרב תינוקות. משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף ברזל מגיל ארבעה חודשים ועד לגיל שנה וחצי.
כתבות נוספות בנושא
בשנת החיים הראשונה, קצב ההתפתחות של תינוקות הינו מהיר במיוחד. בתוך חודשים ספורים הם מפתחים יכולות מוטוריות וקוגניטיביות מדהימות, ובעצם מבצעים את ...
כשהיא תקינה, היא משמחת מאוד ומרגיעה. כשהיא מתעכבת, היא גורמת חששות רבים, וכשהיא מוקדמת, היא מהווה מקור אושר וגאווה: התפתחות תינוקות היא אחד הנושאים ...
הוא אמנם נראה קטנטן, חסר ישע ובעל צרכים בסיסיים בלבד, אבל למעשה יש לתינוק מנגנון חברתי מורכב וצרכים רגשיים ברורים כבר מרגע לידתו. מה כוללת ההתפתחות ...
התקופה הראשונה של החיים, מהלידה ועד גיל שלוש, היא התקופה הכי משמעותית מבחינה התפתחותית של רוב מערכות הגוף. עד גיל שנה נפח המח מכפיל את עצמו ועוד כ15% ...