צור קשר

צור קשר

checked

איך להפוך כל יום ליום המשפחה?

יום המשפחה הוא יום שחוגג את היותנו הורים מעל כל שאר הדברים שאנחנו, את הילדים המדהימים שלנו ואת האהבה והיצירה שאנו חולקים יחדיו כל יום. יום זה מיוחד כי הוא יום שמוציא אותנו לרגע משגרת חיינו העמוסה ומזכיר לנו מה חשוב באמת: משפחה וזמן איכות. אבל מה קורה כשהיום הופך ליום-יום? מה קורה כשהשגרה החדשה היא הביחד, ומרוב זמן - האיכות חומקת ומתרחקת מאיתנו. תקופת הקורונה מאלצת אותנו להיות יחד ללא הפסקה, בטוב, ברע, ביפה ובמכוער, ובין אם אתם הורים לחמישה, לשלושה או עוד מהרהרים בנוגע לילד השני, אתם כבר יודעים שאין טוב בלי רע ואין יפה בלי מכוער. אז איך הופכים כל זמן לזמן איכות ומה עושים כשהילדים לא מפסיקים לריב? כשקולות רמים ורגשות סוערים ממלאים את הבית ואין לאן לברוח? האם זה נורמלי אתם תוהים, ואיך מפסיקים את זה?
  • למה אחים רבים
  • מתי נדע שצריך לעזור
  • איך נתערב
  • איך נהפוך כל זמן עם הילדים שלנו לזמן איכות

יעל סוטיאגין - מתמחה בפסיכולוגיה חינוכית, בעלת ניסיון נרחב בטיפול בילדים ובני נוער, הדרכות הורים והנחיית סדנאות.

אבל למה הם רבים?


אז קודם כל חשוב שתדעו שמריבות בין אחים זה דבר טבעי. אחים יכולים לריב עשרות פעמים ביום והם לא צריכים יותר מדי סיבות לכך. 'הוא הסתכל עליי' יכולה להיות סיבה מוצדקת למריבה בדיוק כמו 'היא חטפה לי'.
לא רק שזה נורמלי, זה אפילו טוב. כן, כן. זה תורם להתפתחות שלהם לא פחות מקריאה, כתיבה וחשבון. כשהם רבים הם לומדים משא ומתן, הם לומדים לעמוד על שלהם ולתקשר את זה, הם לומדים להתפשר ולהיות אמפתיים לאחר. הם לומדים את הגבולות שלהם, מה הם מוכנים לקבל במערכת יחסים ומה לא. ריבים מכינים אותם להתנהלות יעילה יותר בגן, בבית ספר ואפילו בהמשך החיים, בעבודה.
אמרנו שמריבות זה טבעי, אבל האם זה אומר שעליכם לא להתערב? בוודאי שלא. התפקיד שלכם הוא ללמד אותם. כן, גם לריב. לא רק קריאה, כתיבה וחשבון. מה זה אומר?

 

מתי נדע שצריך לעזור?


מתערבים כשהמריבה עוברת את הגבול, כשהיא מגיעה לקללות, העלבות, מכות, דחיפות. מתערבים כשיש אח אחד שתמיד נפגע ואח אחד שתמיד יוצא עם ידו על העליונה. מתערבים כשמבקשים מאיתנו ומתערבים כשזה נראה שאנחנו באמת נחוצים שם ויכולים לעזור.

 

איך נתערב?


הכי חשוב זה להימנע מתפקיד השופט. "הוא עשה לי", "היא לקחה לי", "אני הייתי קודם", אין לזה סוף ואין דרך לדעת, וגם אם אתם יודעים - אתם הורים ולא שופטים במשחק כדורגל. אתם שם כדי לקדם לפתרון ולא לנבור בעבר. כלל שחשוב להפנים זה שלא מדברים על מה היה אלא על מה רוצים שיהיה. מומלץ לשאול אותם "מה היית רוצה שיקרה עכשיו", "מה את צריכה עכשיו" ו-"מה אתה יכול לעשות כדי לפתור את זה".


דבר נוסף שכדאי לעשות זה להפריד בין הרגש להתנהגות. כל רגש הוא לגיטימי אבל בוודאי שלא כל התנהגות. "אתה כועס מאוד וזה באמת מכעיס כשנוגעים לך בצעצועים בלי לבקש רשות, אבל אנחנו לא חוטפים צעצועים בחזרה, לא מרביצים, לא מקללים, לא צועקים. מה כן עושים? משתמשים בקול שלנו. מסבירים. מדברים. פונים למבוגר".


טיפ חשוב נוסף שעוזר להפחית מריבות מיותרות בבית זה להימנע מהשוואות. כמה מפתה להגיד "תראה את אחותך היא יושבת ולומדת" או "תראי את אחיך הוא סידר את הצעצועים", אבל ככל שנימנע מעריכת השוואות כך גם הם, ובעיקר תזכרו שאתם המודל שממנו הם לומדים וילדים לומדים יותר ממעשים מאשר ממילים.


 

לבסוף, איך נהפוך כל זמן עם הילדים שלנו לזמן איכות?

 

מה שחשוב בזמן איכות הוא שזה זמן מוסכם, מוגדר מראש וקבוע שבו אתם מחליטים שאתם עסוקים רק בילד.ה, בחיבור ביניכם ובהנאה. מומלץ לתת זמן כזה לכל ילד.ה כדי להפחית מתחים בין הילדים. זה יכול להיות כל זמן שהוא, מה שחשוב הוא שזה זמן משותף שבו אתם והילד.ה משתתפים ברצון. זה יכול להיות זמן משחק, זמן אמבטיה, אפילו זמן של בישול או ניקיון. אתם מגדירים את הפעילות ואת משך הפעילות, ומרגע שעשיתם את זה מה שחשוב זה להכריז זאת בפני הילד.ה;  מעכשיו כל יום X או כל פעילות Y יהיו זמן רק שלנו וזהו, נשאר רק להנות, להיות קשובים לילד, לזרום איתו ולהתמקד בזמן הזה כזמן משותף ומהנה. אתן במקלחת ומחליטות שמעכשיו רבע שעה מכל מקלחת יוקדש לזמן איכות? מעולה, תעדכנו את הילדה וקחו לכן רבע שעה לשחק, להנות ולזרום איתה. אתם מבשלים והילד הסקרן לידכם? אתם רוצים להפוך את הזמן הזה לזמן איכות? יאללה תסבירו לו שעכשיו זה הזמן שלכם ותנצלו אותו כדי לייצר חוויות מהנות עם הילד. אח"כ תמשיכו לבשל מתוך מטרה להכין אוכל מזין וטעים למשפחה.


כשכל הרגעים שלנו ביחד, חשוב לבחור כמה רגעים ולייחד אותם. מה מיוחד בהם? שהם רגעים שכל כולם מוקדשים לילד.ה, לכיף ולחיבור ביניכם. עכשיו אפשר להפוך כל רגע רגיל לרגע איכות.

 

יום המשפחה שמח, פעם בשנה ויום-יום.

 


 

 

כתבות נוספות בנושא

10 הדברים שמפריעים לתינוק שלך להתפתח

10 הדברים שמפריעים לתינוק שלך להתפתח

בשנת החיים הראשונה, קצב ההתפתחות של תינוקות הינו מהיר במיוחד. בתוך חודשים ספורים הם מפתחים יכולות מוטוריות וקוגניטיביות מדהימות, ובעצם מבצעים את ...

הגיע הזמן לחסן את התינוק? כך תעברו את החיסונים בשלום

הגיע הזמן לחסן את התינוק? כך תעברו את החיסונים בשלום

חיסונים חשובים לבריאותו של תינוקכם ויכולים להגן עליו ממחלות מסוכנות. לפני שאתם הולכים לסניף טיפת החלב כדי לקבל את החיסונים הראשונים כדאי שתדעו כיצד ...

הולכים לגן בכיף וגם שומרים על הבריאות

הולכים לגן בכיף וגם שומרים על הבריאות

אחד מהצעדים הראשונים בדרכו של הפעוט לעצמאות, הוא הכניסה לגן הילדים. האתגר לקטנטנים לא מתבטא רק במישור הנפשי אלא משפיע גם על המערכת החיסונית שצריכה ...

החזרה לבית הספר ולגנים: הקשיים ונקודות האור

החזרה לבית הספר ולגנים: הקשיים ונקודות האור

החופש הגדול הסתיים. אין הורה שלא יצהיר שזו הקלה גדולה, הילדים חוזרים למסגרות, כבר לא צריך להפעיל אותם כל יום, לא צריך לקחת ימי חופש מהעבודה. אך מה ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד