צור קשר

צור קשר

checked

דלקות אוזניים בתינוקות - לאבחן, להגן ולטפל

  • דלקת יכולה להתפתח בכל אחד משלושת חלקי האוזן, היא יכולה להיות ויראלית או חיידקית והיא נפוצה בקרב תינוקות בשל המבנה שלהם.
  • דלקת אוזניים ממושכת עשויה להביא לירידה בשמיעה ולפגוע בהתפתחות השפתית.
  • האבחון מתבצע על ידי הרופא בלבד, ובהתאם לכך גם דרכי הטיפול. יש להמתין 48 שעות לפני מתן אנטיביוטיקה כדי לוודא שהדלקת אינה וירלית.
  • חסנו את ילדכם נגד פנאומוקוק, הימנעו משימוש קבוע במקלוני אוזניים והשתמשו באטמי אוזניים בעת רחצה לצורך הגנה על ילדכם מדלקות אוזניים.

חום, כאבים ובכי הם מנת חלקם של תינוקות שסובלים מדלקת אוזניים, ואין כמעט ילד שהצליח לצלוח את הילדות בלעדיהן. מתי נותנים אנטיביוטיקה ומתי לא? איך מאבחנים? ואיך אפשר למנוע דלקות חוזרות?


האוזן נחלקת לשלושה אזורים עיקריים שיכולה להתפתח בהם דלקת: האוזן החיצונית, האוזן התיכונה והאוזן הפנימית. דלקת באוזן החיצונית נפוצה בעיקר בקיץ, בעקבות הלחות והשהייה בבריכות שחייה. דלקת באוזן התיכונה היא הדלקת הנפוצה ביותר ומופיעה בעיקר בחורף, בעקבות וירוסים שמגיעים לאוזן דרך האף וחלל הפה. דלקות באוזן הפנימית הן נדירות יותר וקשורות לרוב לסיבוכים של דלקות באוזן התיכונה.

מחצית מדלקות האוזניים נגרמות בגלל וירוסים ולא בגלל חיידקים. במקרה זה הטיפול באנטיביוטיקה לא יהיה יעיל, ואף יכול לגרום לתופעות לוואי ועליה בעמידות החיידקים לאנטיביוטיקה. לכן, המגמה הרפואית היא להמתין 48 שעות לפני מתן אנטיביוטיקה: אם מדובר בדלקת אוזניים ויראלית תהיה הקלה בתסמינים לאחר פרק הזמן הזה.  אם לאחר יומיים חלה החמרה בתסמינים יש לשוב אל הרופא, שכן יתכן ומדובר בדלקת אוזניים חריפה שנגרמת בגלל חדירת חיידקים לתוך האוזן ולרוב מצריכה טיפול באנטיביוטיקה. אם לא מטופלת כראוי, דלקת אוזניים חריפה עשויה לפתח סיבוכים שונים עקב המצאות חיידקים באזורים אחרים בראש.

איך מאבחנים דלקת אוזניים בתינוקות ופעוטות?


תינוקות ופעוטות נוטים לסבול מדלקות אוזניים חוזרות ונשנות בגלל שהתעלה שמחברת בין האוזן לחלל הלוע קצרה יחסית ולאוזן אין אפשרות ניקוז טובה כמו אצל מבוגרים. לכן, וירוסים שמגיעים אל האוזן לא מתנקזים החוצה, מצטברים וגורמים לדלקת אוזניים. 

לא בכל פעם שהילד מושך באוזן ובוכה הוא סובל מדלקת אוזניים. לפעמים יכול להיות כאב אחר שמקרין על האוזן, כמו כאבי בקיעת שיניים, דלקת בשקדים או כאבי גרון, לכן האבחון צריך להתבצע על ידי רופא בלבד. הרופא יתבונן באוזן של הילד בעזרת מכשיר אוטוסקופ וייבחן משתנים כמו נוזלים, אדמומיות ומבנה האוזן כדי לאבחן את סוג הדלקת ומיקומה.

גם אם בוחרים להימנע ממתן אנטיביוטיקה, חשוב להמשיך את המעקב הרפואי אחרי דלקת האוזניים, שכן דלקות אוזניים מתמשכות עשויות לגרום לירידה בשמיעה ולפגוע בהתפתחות השפה אצל פעוטות.

איך אפשר להגן על ילדכם מדלקות אוזניים?

  • חסנו את ילדכם נגד פנאומוקוק: חיידק הפנאומוקוק אחראי לכ-30% מדלקות האוזניים החריפות בילדים ולזיהומים נוספים כמו דלקת ריאות ודלקת קרום המוח. יש אפשרות להתחסן נגדו בעזרת חיסון בשם "פרבנר" שניתן בשתי מנות אצל אחיות טיפת חלב.
  • הימנעו משימוש קבוע במקלוני אוזניים: השימוש במקלונים מפריע ליציאה הטבעית של הפרשות מתעלת האוזן ובכך מונע ניקוז בריא של האוזן.
    השתמשו באטמי אוזניים: אם ילדכם רגיש במיוחד לדלקות אוזניים, מומלץ להשתמש באטמי אוזניים מגומי בעת הרחצה באמבטיה או בבריכה כדי למנוע חדירה של מים לאוזניים. לאחר הרחצה יש לייבש את האוזניים היטב בעזרת מגבת.

 

כיצד לטפל בדלקות אוזניים?


ישנן תרופות שונות לטיפול בדלקות אוזניים, ורצוי להתייעץ עם הרופא המטפל לפני הנטילה. להקלה על החום והכאבים, שעלולים להופיע לצד הדלקת, אפשר להשתמש בתרופות על בסיס פראצטמול.

כתבות נוספות בנושא

קיץ, בריכה ודלקות אוזניים

קיץ, בריכה ודלקות אוזניים

חופשת הקיץ בעיצומה, ואין כמו לבלות עם הילדים בבריכה או בים. אבל חשוב שנדע ההנאה מלווה גם בסכנה: שהייה ממושכת במים עלולה לגרום לדלקות אוזניים. אז למה ...

הכל על תופעת מים באזוניים

הכל על תופעת מים באזוניים

תופעת המים באוזנים אצל ילדים היא נפוצה מאוד וגורמת להם לכאבים ואי נוחות. בשונה מהתפיסה הרווחת, לא מדובר על מים מהאמטביה או מהבריכה אלא על נוזלים ...

יוצאים לחופשה עם תינוק: הימור מסוכן או הנאה משפחתית?

יוצאים לחופשה עם תינוק: הימור מסוכן או הנאה משפחתית?

אי פעם מאסתם בשיגרה ורציתם לצאת לחופשה אבל נמנעתם מתוך חשש להשאיר את התינוק מאחור? בחרתם לצאת לחופשה ולהשאיר את התינוק אצל סבא וסבתא, כי לא רציתם ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד