הכל על תופעת מים באזוניים
|
תופעת המים באוזנים אצל ילדים היא נפוצה מאוד וגורמת להם לכאבים ואי נוחות. בשונה מהתפיסה הרווחת, לא מדובר על מים מהאמטביה או מהבריכה אלא על נוזלים שמיוצרים באוזן. כל המידע על מים, אוזניים, תינוקות ופעוטות בכתבה הבאה
מים באוזניים אצל ילדים בגיל הרך הינה תופעה נפוצה ביותר, במיוחד אצל ילדים מתחת לגיל 6. במקרים רבים המים באוזניים גורמים לכאבים, ירידה בשמיעה וכן, מהווים הגורם לשליש מדלקות האוזניים אצל תינוקות ופעוטות. כדאי שתכירו את הנושא ותדעו למה זה קורה ומה אפשר לעשות כדי לעזור לקטנטנים.
איך מגיעים המים לאוזניים?
האוזן התיכונה היא חלל הנמצא מאחורי עור התוף, כשאת החלל מאווררת תעלה דקה המחברת בינו לבין הלוע. אצל ילדים קטנים תעלה זו צרה ומפותלת שנוטה להיסתם במקרים הבאים:
• כשמצוננים הרקמה של התעלה מתעבה מעט ונוטה להיסתם בקלות
• כתוצאה מהיווצרות של לחץ תוך-אוזני, במטוס למשל.
• כשקיים ייצור מוגבר של שעוות אוזניים מסיבות שונות
ה"מים" הם למעשה נוזלים שמופרשים באופן טבעי ומצטברים בחלל האוזן. בעת סתימה בצינורית הניקוז הם אינם יכולים לצאת החוצה אל הלוע. חשוב לדעת שלא מדובר במים המגיעים מהאמבטיה או מהבריכה. זוהי תופעה שונה שאמצעים חיצוניים כמו אטמי אוזניים בזמן הרחצה בים או כובע רחצה בבריכה לא יעזרו למנוע אותה.
תופעות הלוואי של המים באוזניים
• פגיעה זמנית בשמיעה: הנוזלים המצטברים בחלל האוזן התיכונה פוגעים ביכולת התנועה של עור התוף ועל ידי כך פוגעים בשמיעה. כך הרבה פעמים תראו שהילדים פחות שומעים אתכם או לא מבינים כראוי את מה שאתם אומרים. ייתכן והם יתחילו לשאול הרבה פעמים "מה?", לא יגיבו לדבריכם, או יגבירו יותר מהרגיל את הטלוויזיה כדי להצליח לשמוע אותה.• כאבי אוזניים: הצטברות הנוזלים יכולה למתוח את עור התוף ועשוייה להפעיל עליו לחץ שיגרום לכאבים באוזניים. כדאי שתשימו לב אם הקטנטנים שלכם משפשפים את האוזניים שלהם בתדירות גבוהה ואם נראה שמשהו מציק להם, במיוחד בגילאים צעירים כשהם לא יודעים להסביר מה כואב להם.
• דלקת אוזניים: מים באוזניים הם לא דלקתיים בפני עצמם, אבל הנוזלים משמשים מצע נוח להתרבות של חיידקים הגורמים לדלקת. החיידקים, שמקורם לרוב הוא בדרכי הנשימה העליונות, חודרים לחלל האוזן התיכונה ומתרבים בנוזלים שהצטברו בתוכה ללא הפרעה. בשונה ממים באוזניים, דלקת אוזניים תמיד מלווה בחום ובכאבים ומחייבת טיפול מיידי.
כיצד מטפלים?
במקרים רבים הנוזלים עשויים להתייבש ולהיספג מעצמם ואז לא יידרש כל טיפול, אך הצטברות נוזלים בחלל האוזן התיכונה מצריכה מעקב של רופא ילדים או רופא אף אוזן גרון. הרופא יאבחן את חומרת המצב, יבדוק נדרשת התערבות חיצונית, וימליץ על דרך הטיפול הרצויה. על פי רוב, כשמדובר במצב מתמשך שמפריע מאוד לילד הרופא ימליץ על אחד מהטיפולים הבאים:
• תרופות לייבוש האוזן: אפשר להיעזר בתרופה שתפקידה לייבש את הנוזלים בחלל האוזן. קיימים מגוון סירופים למטרה זו, ובמקרים מסויימים ניתנים סטרואידים (למשך זמן קצר). בנוסף, לצורך ייבוש האוזן מציעות חלק ממרפאות בתי החולים טיפול חדש וניסיוני בעזרת מכשיר המזרים אוויר בצורה מבוקרת דרך האף, לתעלה ואל חלל האוזן התיכונה. אוורור האוזן גורם לשחרור הנוזלים שהצטברו.
• הליך כירורגי: ניתוח "כפתורים" המתבצע על ידי רופא אף אוזן גרון בהרדמה כללית, הוא תהליך של יצירת פתח איוורור לעור התוף בצורה מלאכותית. בניתוח מוחדרת צינורית פלסטיק זעירה לעור התוף המאפשרת איוורור של האוזן התיכונה. הנוזלים יוצאים באופן מיידי דרך הצינורית ובכך השמיעה משתפרת במהירות. כל עוד הצינורית נשארת במקום היא מאווררת את האוזן ומונעת את הצטברות הנוזלים. עם זאת, מאחר שהצינורית יוצרת מצב שבו האוזן חשופה יותר לזיהומים, חשוב למנוע כניסה של מים לאוזן בעת הרחצה. הצינורית נשארת באוזן בין חצי שנה לשנה ולרוב נופלת מעצמה החוצה.
• טיפולים ברפואה משלימה: הרפואה המשלימה מציעה מגוון שיטות לטיפול במים באוזניים ודלקות אוזניים אצל תינוקות באמצעות שינוי תזונתי, צמחי מרפא וכדומה. במקביל לטיפול האלטרנטיבי, מומלץ להמשיך את המעקב אצל רופא אף אוזן גרון.
• הקלה על התסמינים: אם ילדכם סובל מכאבי אוזניים, רצוי להקל על כאבו ובכך למנוע פגיעה משמעותית וארוכת טווח באיכות החיים שלו. להקהל על כאבי אוזניים במצבים של מים באוזנים או דלקת, ניתן להשתמש בתרופה לשיכוך כאבים שפותחה באופן ייעודי לפעוטות ותינוקות מגיל לידה.
כתבות נוספות בנושא
חום, כאבים ובכי הם מנת חלקם של תינוקות שסובלים מדלקת אוזניים, ואין כמעט ילד שהצליח לצלוח את הילדות בלעדיהן. מתי נותנים אנטיביוטיקה ומתי לא? איך ...
חופשת הקיץ בעיצומה, ואין כמו לבלות עם הילדים בבריכה או בים. אבל חשוב שנדע ההנאה מלווה גם בסכנה: שהייה ממושכת במים עלולה לגרום לדלקות אוזניים. אז למה ...
איך יוצאים לטיול עם תינוקות ופעוטות? בקלות. כל מה שצריך לעשות זה לדעת איך לארוז את הציוד הנכון שיקל על הטיפול בילדים קטנים בעת השהייה מחוץ לבית.