צור קשר

צור קשר

checked

עוברים בשלום את החודש הראשון שאחרי הלידה

  • התכונני לכאבים מהתפרים, מכיווץ הרחם, מגודש בחזה ומטחורים, להשפעות הורמונליות על מצב הרוח, התיאבון והכאב, וכן לקושי עם הדימוי הגופני.
  • היי ערנית לגבי תופעות פיזיות ונפשיות שמטרידות אותך וגשי לאיש מקצוע בעת הצורך. קבלי תמיכה מסביבתך, אכלי בריא ותנוחי.
  • תאמי תור לחיסון ולמעקב טיפת חלב, תני לתינוק ויטמין D, הגני על עור התינוק באמצעות משחה, שמן לאמבט וקרם לחות.
  • במקרה של הופעת חום עד גיל 6 שבועות פני לרופא, והשתמשי בתרופה להורדת חום. לאחר ברית המילה, וכן בנוכחות גזים ניתן לתת תרופות להקלה על כאבים.

החודש הראשון שאחרי הלידה הוא לרוב הסוער ביותר: ההורמונים משתוללים, הגזים מופיעים ונשים רבות מתמודדות עם שינוי הסטטוס ל"אמא". אז מה מחכה לך בבית אחרי השחרור מבית החולים ליולדות? כל המידע לפניך

בבית החולים זה עדיין לא מורגש. אחרי הלידה מקיפה אותך רשת תמיכה מקצועית של אחיות ורופאים, ורשת תמיכה חברתית של מבקרים ויולדות אחרות במחלקה. ברגע שמגיעים הביתה, מתחילים להבין את השינוי. בדרך כלל החודש הראשון הוא הסוער ביותר. התינוק בוכה, את בוכה והבית מהפיכה – אבל עם קצת ידע מוקדם וטיפים להתמודדות נכונה אפשר גם ליהנות ממנו ולהפוך אותו לחוויה מכוננת וזיכרון נעים.  

תכירי את עצמך החדשה


נשים רבות מספרות כי הדבר שהפתיע אותן יותר מכל היה הכאב הפיזי שאחרי הלידה; התפרים, הרחם שמתכווץ, הגודש בחזה ואפילו הטחורים. כולם ביחד, או כל אחד לחוד, אינם מאפשרים לך להיות אשת החייל שדמיינת שתהיי חמש דקות אחרי שילדת.

גם השפעתם של ההורמונים המפורסמים איננה עניין של מה בכך. השינויים ההורמונים שעובר גופך עם הלידה ישפיעו, ככל הנראה, על מצב הרוח, על התיאבון ואפילו על רמות הכאב הפיזי שאת חשה. אם את מרגישה שאת "אינך עצמך" את ככל הנראה צודקת. הבשורות הטובות הן שגופך יחזור בסופו של דבר לאיזון הורמונלי.

בוכה כל הזמן? זהו ככל הנראה ה"בייבי בלוז", מצב רוח מדוכדך בו לוקות כ-80% מהנשים בשבועות הראשונים שלאחר הלידה. יש הטוענים כי האשמה היא בהורמונים ויש הגורסים כי מדובר בתגובה אנושית למצב חדש ולא מוכר ולתשישות הכללית שהיא מנת חלקה של כל אם חדשה. אם הדכדוך אינו חולף כעבור שבועות מספר, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע על מנת לבדוק אם מדובר במצוקה של ממש ולקבל טיפול מתאים. 

נשים רבות מספרות כי הסיבה האמיתית לתחושת העצבות שאחרי לידה היא הסתכלות במראה או ניסיון נואש להידחס למכנסי הג'ינס שמלפני תשעה חודשים. לגוף לוקח זמן לחזור לעצמו והחודש הראשון אחרי הלידה איננו הזמן האידיאלי לדיאטות כסאח.

החודש הראשון אחרי הלידה הוא כן הזמן האידיאלי לטפל ולשמור על עצמך. היי ערנית לגבי תופעות פיזיות ונפשיות שמטרידות אותך וגשי לאיש מקצוע אם יש צורך. היעזרי בבן הזוג או בבני משפחה כדי לנוח ולצבור כוחות וצרכי מזונות בריאים, שיסייעו לך לשמור על רמות אנרגיה גבוהות, החיוניות לחיים החדשים שלך.

מה כולל הטיפול בתינוק בחודש הראשון?


טיפת חלב: כבר בבית החולים ניתן לתינוקות החיסון הראשון נגד דלקת הכבד (צהבת) B. לחיסון זה לא ניצפו תופעות לוואי, ורוב האימהות מדווחות על כך שהוא עובר בקלות. המנה השניה של החיסון ניתנת בגיל חודש בטיפת חלב. לכן, מומלץ במהלך החודש הראשון בבית לתאם תור לאחות טיפת החלב האזורית. במהלך הביקור בטיפת חלב התינוק גם ימדד וישקל, ותוכלי לקבל אומדן לגבי קצב גדילתו והכמויות להאכלה.

תזונה: גם אימהות מניקות וגם אימהות שנעזרת בפורמולות השונות לרוב שואלות את עצמן: "האם התינוק שלי אוכל מספיק?". חשוב לזכור שכל עוד תינוקך עולה במשקל בהתאם לאחוזון שלו – אין סיבה לדאגה. לחישוב כללי של כמויות ההאכלה, ניתן להכפיל את משקל גופו של התינוק בקילוגרמים ב-150 סמ"ק ואת התוצאה לחלק למספר הארוחות ביום. כך תתקבל כמות הסמ"ק שעל תינוקך לאכול בכל ארוחה. חשוב לציין שזהו חישוב כללי שנותן הערכה בלבד, ולכל תינוק יש גם קצב משלו. בנוסף, משרד הבריאות ממליץ לתת לכל התינוקות מגיל חודש ועד גיל שנה תוסף תזונה של ויטמין D, כדי לחזק את העצמות ולמנוע את מחלת הרככת.

ברית מילה: אם נולד לך בן, יתכן שיהיה עליך להתמודד עם תופעות של חום וכאבים כבר שמונה ימים לאחר הלידה עקב ברית המילה. הסיבוכים הרפואיים הקשורים בברית הם נדירים יחסית ומרבית התינוקות אפילו לא נזקקים לתוספת משככי כאבים אחרי ברית המילה. אם התינוק בוכה בכל זאת, תוכלי להקל עליו בעזרת משכך כאבים שמותאם לתינוקות מגיל לידה המכיל פראצטמול.

גזים: 30% מהתינוקות בין גיל שלושה שבועות לגיל שלושה חודשים סובלים מגזים, או בשמם המקצועי קוליק. מדובר על בועות אוויר שנלכדות במערכת העיכול וגורמות לכאבים ולבכי רב. קיימות שיטות טבעיות שונות להקלה על גזים אצל תינוקות, וכן קיים טיפול תרופתי בטוח ומוכך מחקרית שמסייע להקלה על כאבי הגזים.

חום: תינוקות עד גיל 6 שבועות אינם אמורים לסבול מחום. לכן, בכל מקרה של חום במהלך החודש הראשון יש לפנות לרופא הילדים באופן מיידי. אם עלה לתינוקך החום בחודש הראשון, חשוב להוריד אותו באמצעות תרופה להורדת חום שמאושרת לשימוש בקרב תינוקות מגיל לידה. חשוב לדעת: מדידת החום היעילה והמדויקת ביותר בגילאים אלו היא באמצעות מדחום רקטאלי. ניתן לשים מעט וזלין על קצה המדחום כדי למנוע כאבים.

הגנה על עור התינוק: עורו העדין של התינוק נוטה בחודשים הראשונים לתפרחות, יובש ופצעונים. חשוב לציין שבמרבית המקרים תופעות אלה קלות וניתנות לטיפול ולמניעה בעזרת תכשירים שונים, כמו: משחה לטוסיק, שמן לאמבט וקרם לחות.

מה עוד מחכה לך?


החיוך הראשון, המבט הראשון, הושטת היד הראשונה ואינספור חוויות חדשות ועוצמתיות. בהצלחה!

 

כתבות נוספות בנושא

התינוק בדרך? כך תכינו את הבית

התינוק בדרך? כך תכינו את הבית

עוד רגע מגיע הביתה תינוק קטן. אף פעם אי אפשר להיות מוכנים מדי ולכן הכנו עבורכם סקירה מקיפה, מה תינוק צריך ומה חשוב שיהיה בבית?

10 עובדות מעניינות על קוליק

10 עובדות מעניינות על קוליק

עשר עובדות שלא ידעתם על קוליק, תופעת הגזים אצל תינוקות

אוכלים בריא מההתחלה: תזונה עשירה בברזל

אוכלים בריא מההתחלה: תזונה עשירה בברזל

תינוקות רבים סובלים מחוסר בברזל, גם אם תזונתם ומשקלם תקין, דבר שעשוי להשפיע על התפתחותם בעתיד. לכן, משרד הבריאות ממליץ על מתן טיפות ברזל באופן יומיומי ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד